A végítélet fegyvere Putyin-módra

Hirdetés

Vlagyimir Putyin orosz elnök, 2019. február 20-án jelentette be, hogy hamarosan hadrendbe áll az orosz flotta első, a 2M39 Poseidon típusú szupertorpedó hordozásra optimalizált tengeralattjárója.

A szakértők szerint a kérdéses hajó talán a Projekt 09852 (egy a kilencvenes években félbehagyott és csak a közelmúltban, alaposan módosítva befejezett Projekt 949A – Oscar II) típusú Belgorod lehet, mert ennek jövőbeli, tervezett feladata körül sok a homály.

A Poseidon a maga nemében igazi kuriózumnak számít, több dolog miatt is.

Mérete hatalmas, a becslések szerint hossza mintegy 24 méter, átmérője 2 méter, tömege pedig elérheti a 100 tonnát, ezzel a valaha épített legnagyobb torpedó. A monstrum sebességét a kiszivárgott, nem túl megbízható információk szerint kb. 70 csomóra (kb. 130 km/óra) becsülik, amelynek elérését egy kisméretű atomreaktor által működtetett ramjet hajtómű biztosítja, de ennek pontos kialakítása és működése sem teljesen tisztázott. Az óriástorpedó hivatalosan egy 2 megatonna hatóerejű nukleáris robbanófejet hordoz, de elképzelhető, hogy a valóságban nagyobbat, mert erre elméletileg lehetőség van.

A fegyverrel kapcsolatban sok a kérdőjel, éppen ezért nyugaton, sokáig dezinformációnak, vagy az oroszok katonai kérdésekben szokásos nagyzolásának tartották. A nyilvánosságra került fotók és az egyik tesztindításról készült felvételek alapján azonban úgy tűnik, hogy valóban létezik. Ugyancsak ezt bizonyítják a B-90 jelzésű, Sarov-osztályú, 3 950 tonnás, dízel-elektromos tengeralattjáróról készült fotók, amelyeken jól látszanak a mindkét oldalán kialakított, jellegzetes, hosszú kidudorodások, ami arra utal, hogy ezt az egységet használták a hatalmas méretű fegyver tesztjeihez.

Hirdetés

Nemcsak meghajtásának módja, hanem a Poseidon bevetési profilja sem világos.

Nukleáris hajtóműve miatt hatótávolsága gyakorlatilag korlátlan – ezért egyesek egyfajta tengeralattjáró drónnak tartják -, de nem tisztázott, hogy hagyományos torpedóként flottakötelékek ellen vetnék be, vagy partközelben felrobbantva, mesterséges cunami előidézésével, az ellenség partmenti nagyvárosait próbálnák-e elpusztítani vele.

A szakértők az US Navy megbízásából az ötvenes – hatvanas években végzett kutatások eredményei nyomán úgy vélik, hogy az előbbi verzió a valószínűbb, mert amennyiben valóban „csak” 2 megatonnás robbanófejjel van felszerelve, ennek robbanóereje a geológiai és hidrodinamikai viszonyok miatt nem tudna kellőképpen pusztító szökőárat előidézni. (az első hírek még 100 megatonnás robbanófejről szóltak, ami kétszerese a valaha épített legnagyobb hatóerejű nukleáris fegyver, az 1961. október 31 – én Novaja Zemljára ledobott Cár-bombáénak).

Forrás

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!