Megjelent a rendelet az árstopról – íme a részletek

Hirdetés

2022 február 1. és május 1. között, 90 napon keresztül hat alapélelmiszer árát vissza kell csökkenteni a 2021. október 15-én érvényes árszintre az infláció terheinek csökkentése érdekében – jelentette be a napokban Orbán Viktor. Az ármegállapításról szóló kormányrendelet a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent.

Apiaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében 2022 február 1. és május 1. közötti a kormány árstopot rendel el a következő hat termékre:

  1. kristálycukor (fehér cukor)
  2. búzafinomliszt BL 55
  3. finomított napraforgó étolaj
  4. házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  5. csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  6. ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

 

A felsorolt termékek esetében az adott időszakban az ár nem lehet magasabb, mint  kereskedő által a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár. Ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni, ha ez sem érhető el, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll.

A tavaly októberben kedvezménnyel árult termékeknél a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni a rendelet szerint.

Hirdetés

A szabályszegők 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírsággal sújthatók, ismételt jogsértés esetén  kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.

napi.hu

Hirdetés
loading...

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!