Megjött a WHO figyelmeztetése: a vakcina nem elég

Hirdetés

A vakcináció nem elegendő, átfogó járványügyi, társadalmi intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány ellen – ez a WHO legfontosabb üzenete. A vírus terjedését soha nem leszünk képesek megállítani, a delta variáns magas reprodukciós rátája miatt ha mindenkit beoltunk, akkor sem érjük el a nyájimmunitást – figyelmeztetett Jakab Zsuzsanna, a WHO vezérigazgató-helyettese az IME szerdai egészségügyi konferenciáján tartott előadásában.

Avírus folyamatos terjedés hátterében folyamatos változása áll, és az epidemiológia helyzet is állandóan módosul. A magas átoltottságú országokban is maradnak oltatlan, fogékony csoportok, akik emelkedést generálják, máshol a járványügyi lazítások, nyitások, a mobilitás növekedése emeli a fertőzések számát – mondta előadásában Jakab Zsuzsanna.

Aggodalomra okot adónak nevezte a dominánssá vált delta variánst, amelynek reprodukciós rátája mellett 80 százalék fölötti nyájimmunitásra lenne szükség, amit akkor sem leszünk képesek elérni, ha mindenkit beoltunk – hangsúlyozta a szakember.

A pandémia lezajlásának lehetséges forgatókönyveit a populáció szintű immunitás, az újabb variánsok és a járványügyi, társadalmi intézkedések határozzák majd meg – mondta Jakab Zsuzsanna. A nemzetközi tudományos tanács kutatása szerint – az eredmény év végére várható – a pandémia lehetséges végkimenetele két extrém variáció közé esik majd. A legjobb szcenárió a vakcinák egységes hatékonyságával számol a variánsok ellen, és a vírus globális ellenőrzésével. A legrosszabb kimenetel egy megosztott világot vetít föl, amelyben az immunmenekülésre alkalmas variánsok folyamatosan kerülnek elő, és míg a gazdag országok megengedhetik maguknak a hatékony vakcinák gyors kifejlesztését és a lakosság gyors, rendszeres átoltását, a világ másik része nem hatékony vakcinákkal küzd majd. (A vakcinaegyenlőség kérdésében a WHO azt tűzte ki célul, hogy 2021 végére a globális lakosság 40 százalékát, 2020 közepére pedig a globális lakosság 70 százalékát oltsák be.)

A WHO rövid távú tervezésében,  2022 végéig, a pandémia akut szakaszának lezárását várja. Globális vakcinaegyenlőséggel ez elérhető. A közép és hosszú távú tervezés a pandémia alakulásától függ – fejtette ki a WHO vezérigazgató-helyettese, de újabb hullámokra és variánsokra készülni kell, a jelenlegi vakcinák ugyanis nem képesek megakadályozni a terjedést még a legmagasabb szintű átoltottság esetén sem.

Hirdetés

A WHO legfontosabb üzenetei:

  • A vakcina nagyon fontos, de nem egyedüli eszköz, csak átfogó, járványügyi társadalmi intézkedésekkel együtt lehet a vírust kontrollálni.
  • Erősíteni kell a monitorozási rendszereket, ellenállóbbá tenni az egészségügyi ellátórendszereket, növelni az egészségügyi kapacitásokat.
  • A biztonságos újranyitáshoz megfelelő rizikóértékelésekre van szükség.
  • A vírus tovább fog terjedni, az új variánsok miatt nem szabadulunk meg tőle, a vakcinafejlesztéseket pedig az új változatokhoz kell igazítani – hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!