Nagyot léptek: betiltották a burkát, nagyon súlyosan büntetnek érte!

Hirdetés

Elfogadta csütörtökön a dán parlament a törvényjavaslatot, amely pénzbírság terhe mellett megtiltja a teljes arcot elfedő lepel, beleértve a burka és nikáb viseletét közterületen.

A jogszabály augusztus 1-én lép hatályba.

A tiltás nem vonatkozik a védőmaszkra, a téli viselet olyan kellékére, mint például a sál, illetve a karneváli vagy halloweeni jelmezre és álarcra sem.

A büntetés mértéke 1000 dán koronától (42 800 forinttól) 10 000 dán koronáig (428 000 forintig) terjed a jogszabály megsértésének gyakoriságától függően. Az elfogadott tervezet azonban nem tartalmazta a börtönbüntetés terhét, amelyre a liberális-konzervatív kormánykoalíciót kívülről támogató Dán Néppárt (DF) jobboldali populista erő tett javaslatot.

Soren Pape Poulsen igazságügyminiszter elmondta: a rendőrség nem veteti le a teljes arcot elfedő ruhaneműt, ugyanakkor a pénzbírság kiszabása mellett megkérheti az illetőt, hogy vegye le maga, vagy menjen haza.

Hirdetés

A törvény ezenkívül kötelezi a rendőrséget, hogy tájékoztassa a hatóságokat arról, ha felmerül a gyanúja, hogy valakit kényszerítenek a burka vagy nikáb viselésére, annak érdekében, hogy segíthessenek az adott nőnek kiszabadulni “az elnyomó közegből”.

A teljes arcot elfedő viselet tiltását előirányzó törvénytervezetet februárban terjesztették a parlament elé. “Nem egyeztethető össze a dán társadalom értékeivel, sem mások tiszteletével az arc elfedése közterületen. Meg kell védenünk a tiszteletet azon értékek iránt, amelyek egyesítenek minket” – mondta akkor Poulsen.

Korábban egy sor európai ország hozott hasonló jellegű törvényt, köztük Franciaország, Ausztria, Hollandia, Belgium, Bulgária vagy a németországi tartomány, Bajorország.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint a most elfogadott dán törvény egy hátrányos megkülönböztetésen alapuló megsértése a nők jogainak. “Minden nőnek szabadon és tetszése szerint kellene tudnia öltözködni és olyan viseletet hordani, amely kifejezi identitását és meggyőződéseit” – mondta az AI.

Forrás: MTI

Hirdetés

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!