Nagyot változik az élet holnaptól

Hirdetés

Több jogszabály változik 2019. október elsejével.

 

Október első napjától országszerte az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést vár a kormány. A hat regionális közlekedési központ beolvadása után csaknem 19 ezer dolgozóval Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre. A tervek szerint az egyesülési folyamat sem a menetrendre, sem az utazási tarifákra nincs hatással, ugyanakkor az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt az utazóknak.

A magyarországi szállodákban július 1-jén elindult a digitális adatszolgáltatás a Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (Ntak) rendszerébe. A folyamat itt nem állt meg: szeptembertől kezdődött az egy hónapos regisztrációs időszak a panziók számára – így keddtől elindul a digitális adatszolgáltatás az ő esetükben is. Majd 2020. január 1-jével a kempingek, üdülőházak, közösségi szálláshelyek, falusi és egyéb szálláshelyek, tehát a teljes szálláshely-szolgáltatási szektor digitálisan szolgáltat majd forgalmi statisztikai adatot. Így majd a digitális rendszeren keresztül azonnal láthatóvá válik a szolgáltató forgalma, illetve az, hogy hány vendég érkezik a szállásra, mely országból és mennyi pénzt költenek el a vállalkozásnál.

Októbertől igényelhető a nyelvi diákhitel, amely az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, valamint a már végzett hallgatókat segíti a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében. A hitel bármely nyelvre felvehető, amely a diplomaszerzéshez szükséges. A legkisebb felvehető összeg 100 ezer forint, ezen felül 50 ezer forintonként emelkedve legfeljebb 500 ezer forint lehet. A sikeres nyelvvizsga letételét követően a hitel kamata 0 százalék lesz, ezt megelőzően a kamat mértéke megegyezik a Diákhitel1 kamatával. A korábbi bejelentés szerint a Diákhitel Központ Zrt. első körben mintegy 3 ezer igénylővel számol.

Hirdetés

Egyesíti erőit a Media Markt Magyarországon: holnaptól a cég 32 darabos bolthálózatát és a webáruházat üzemeltető kft.-k beolvadnak a Media Markt Saturn Holding Kft.-be – ezzel a legnagyobb, elektronikai termékeket forgalmazó kereskedőcéggé válik hazánkban. A kft-k egy kézbe kerülését idén májusban jelentették be. A hazai áruházak zömét jelenleg egy kft. kezeli, a 32 üzlet és a webshop összesen 22 céghez tartozott eddig. Szintén a holding része lesz a tavaly alapított Media Markt Retail Cooperation Kft, mely Tesco-áruházakban található 10 értékesítési egység működéséért felel.

Október elsejétől nem értékesít tovább a 2014-ben bevezetett UPC Mobil márkanevű szolgáltatását a Vodafone Magyarország, mely idén augusztus óta a UPC Magyarország tulajdonosa. A kivezetés első lépéseként holnaptól nem lehet új szerződést kötni UPC Mobil mobilszolgáltatásra, később pedig várhatóan a meglévő előfizetők valamilyen vodafone-os díjcsomagot választhatnak majd maguknak. A hwsw.hu szerint a jelenlegi, határozott idejű szerződéssel rendelkező előfizetők legalább a szerződés időtartamáig változatlan feltételekkel használhatják majd előfizetésüket, ezt követően a szolgáltató várhatóan valamilyen, a Vodafone kínálatában szereplő, akkor éppen értékesített díjcsomagot ajánl majd fel az ügyfelek számára. A szolgáltató legutóbbi, publikus üzleti jelentése szerint a UPC Mobil ügyfelek száma idén májusban) megközelítette a 116 ezret.

Október elsejétől pályázhatnak civil szervezetek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) forrásaira, amelynek összege az előző évihez képest csaknem kétmilliárd forinttal, 7,7 milliárdra emelkedett. A forrásbővülés annak köszönhető, hogy a személyi jövedelemadónak az az egy százaléka, amelyet civil szervezeteknek adhatnak, de nem rendelkeznek róla, automatikusan az alapba kerül, és civil szervezetek támogatására fordítják. Keddtől egy hónapon át az összevont szakmai és működési célokat is tartalmazó pályázatokat adhatják be, november 1-től pedig az egyszerűsített pályázatokat várják, amelyek beadására szintén egy hónap áll rendelkezésre. Döntés 2020 első felében várható.

Akinek végleges az állapota, annak keddtől kezdődően nem kell többé ötévente hosszabbítania a mozgássérült parkolási igazolványát, ők lejárati határidő nélküli igazolványt kapnak. Emellett egyik 2020 januárjától a járási hivataloknak 90 nappal az igazolvány lejárta előtt értesíteniük kell az érintetteket, hogy hamarosan lejár a kártyájuk. A mozgáskorlátozottak vagy segítőik legfeljebb 90 nappal a lejárat előtt kezdeményezhetik az igazolvány érvényességének meghosszabbítását.

Egyházi épületek energetikai fejlesztésére lehet pályázni októbertől, a keretösszeg 10 milliárd forint. A közfeladat ellátásban részt vevő egyházi épületek újulhatnak meg, a megpályázható összeg 50 millió és 300 millió között van. A cél az épületek hőtechnikai adottságainak fejlesztése, valamint az intézmények fűtési, hűtési rendszerének korszerűsítése. A kérelmeket október 1-7 között lehet benyújtani. A pályázat akár 100 százalékos intenzitású is lehet, az első beadási szakaszt továbbiak követhetik majd.

Hirdetés

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Follow us on Facebook!

loading...
[sg_popup id=13005]
error: Content is protected !!