Site icon Mai Világ

Kabuli merénylet: 12 amerikai katona halt meg

Iraqi security forces and civilians gather at the scene of a deadly suicide car bomb attack in the New Baghdad neighborhood of Baghdad, Iraq, Thursday, June 9, 2016. Two separate suicide attacks in and outside the Iraqi capital have killed at least 27 people and wounded dozens. Officials say the deadliest bombing took place in New Baghdad, a commercial area of a majority Shiite neighborhood in Baghdad, killing over a dozen civilians. Another suicide bomber rammed his explosives-laden car into an Iraqi army checkpoint north of Baghdad, killing at least 12 people. (AP Photo/Hadi Mizban)

Hirdetés

A Pentagon tájékoztatása szerint a kabuli repülőtéri robbantás egy összetett támadássorozat része volt. A támadást két öngyilkos merénylő követte el, akik az Iszlám Állam tagjai. Az Iszlám Állam el is ismerte, hogy ők követték el a támadást. A legfrissebb hírek szerint legalább 60 civil halt meg, és rengeteg a sérült. 12 amerikai katona életét vesztette a támadásban, és további legalább 15-en sebesültek meg.

Csütörtökön az első detonáció a Hamid Karzai nemzetközi repülőtér előtt, annak egyik, az Abbey Gate-nek nevezett bejárati kapujánál történt. A másik robbantás a közeli Baron Hotelnél történt, ahol afgán állampolgárok evakuáláshoz igyekeztek segítséget nyújtani a brit hatóságok, és ahol a brit hadsereg gyülekezőpontja is volt – olvasható a Telex.hu összefoglalójában.

A támadásoknak rengeteg áldozata van: az afgán egészségügyi minisztérium megerősítette a korábbi jelentéseket arról, hogy 60 afgán civil halt meg a robbantásokban. A Pentagon kora este megerősítette: több amerikai katona meghalt a merényletben. A számot akkor még hivatalosan nem közölték, később azonban sajtótájékoztatón jelentették be: 12 amerikai katona halt meg, további 15-en sérüléseket szenvedtek.

Korábban a Wall Street Journal és BBC is azt írta, legalább 60 ember meghalt és 140 megsebesült a kabuli repülőtéren történt robbanásokban.

Amerikai tisztviselők már a támadást követően határozottan úgy vélték, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelenő helyi franchise-szervezete (a Khorasan Tartomány Iszlám Állama) áll a csütörtöki támadás mögött – mondta a Reutersnek az Afganisztánról szóló kongresszusi tájékoztatókat ismerő forrás. Miközben az amerikai kormány még vizsgálódott, a szakértők már akkor úgy látták, a repülőtéri támadásnak az Iszlám Állam merényleteinek „minden jellemzője” megvolt.

Hirdetés

A Pentagon washingtoni idő szerint délután 3 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján aztán Kenneth F. Mckenzie tábornok megerősítette, hogy a támadást két öngyilkos merénylő követte el, akik az Iszlám Állam tagjai voltak.

Az amerikai tábornok azt mondta, hogy bár szomorú az amerikai szolgálat tagjainak halála miatt, az amerikai hadsereg folytatja a kabuli evakuálást. A tábornok arról is beszélt, az Iszlám Állam újabb támadásai várhatóak, és úgy vélte, hogy a tálibokkal folytatott együttműködés és információcsere valószínűleg meghiúsította a repülőtéren tervezett egyéb támadásokat:

„Most nagyon keményen dolgozunk a kapcsolódási pontok meghatározásán, hogy kiderítsük, ki áll még kapcsolatban ezzel a gyáva támadással, és készek vagyunk fellépni ellenük – a nap 24 órájában keressük őket” – mondta. A tábornok azt is megjegyezte, hogy a következő napokban többet fognak megtudni a repülőtéren elkövetett támadásról, és igyekeznek kivédeni a további fenyegetéseket, amelyek más repülőtereket is érinthetnek. Mindennek ellenére az amerikai hatóságok a hónap végéig folytatni akarják az állampolgárok evakuálását Afganisztánból.

A Pentagon sajtótájékoztatóját követően az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kabuli repülőtéri támadásokért a csoport Telegram-fiókján közzétett üzenetben, írja a Reuters.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version