Site icon Mai Világ

A tálibok szerint megint az Iszlám Állam robbantott

Iraqi security forces and civilians gather at the scene of a deadly suicide car bomb attack in the New Baghdad neighborhood of Baghdad, Iraq, Thursday, June 9, 2016. Two separate suicide attacks in and outside the Iraqi capital have killed at least 27 people and wounded dozens. Officials say the deadliest bombing took place in New Baghdad, a commercial area of a majority Shiite neighborhood in Baghdad, killing over a dozen civilians. Another suicide bomber rammed his explosives-laden car into an Iraqi army checkpoint north of Baghdad, killing at least 12 people. (AP Photo/Hadi Mizban)

Hirdetés

Egyik terrorszervezet sem vállalta a felelősséget azért a bombatámadásért, amely az afgán főváros második legnagyobb mecsetét, a város egyik keleti, gazdag negyedében álló Eidgah nagymecsetet érte vasárnap: épp akkor, amikor a tálib szóvivő, Zabihullah Mudzsahid édesanyját temették.

Legkevesebb öt halottat és körülbelül húsz sebesültet jelentettek.

A robbantás után nem sokkal tálib fegyveresek rajta ütöttek az Iszlám Állam terrorszervezet több feltételezett rejtekhelyén, és megöltek három terroristát – közölték maguk a tálibok, akik augusztus közepén vették vissza a hatalmat húsz év és egy villámhadjárat után Afganisztánban. Az azóta megalakult kormány ígéretet tett a többi között arra, hogy nem működik együtt radikális iszlamista terrorszervezetekkel, és nem is hagyja, hogy ezek berendezkedjenek az országban.

A vasárnapi robbantás volt a legkomolyabb támadás azóta, hogy az Iszlám Állam öngyilkos merénylőt küldött a kabuli repülőtérre a tálib hatalomátvételt követő pánikszerű evakuálás utolsó napjaiban. Az első hírek két öngyilkos merénylőről szóltak, de a Pentagon később cáfolta azt állítva, hogy csak egy ember robbantotta fel magát. A gyilkos akció után tűzharc is volt, vagyis a merénylő nem egyedül érkezett.

Az Iszlám Államnak tulajdonítják a legutóbbi, szeptember közepén elkövetett kettős merényletet is. Az egyik bomba az ország keleti részén, a Nangarhar tartományban fekvő Dzsalalabadban robbant, ott hárman haltak meg, és közel húsz sebesültről tudni. A másik a fővárosban, Kabulban sebesített meg két embert.

Hirdetés

 

A kép illusztráció

Forrás: euronews

Hirdetés
loading...
Exit mobile version