Site icon Mai Világ

Az oroszok történelmi bejelentést tettek

Russian President Vladimir Putin delivers a speech at Yad Vashem Holocaust memorial centre in Jerusalem on January 23, 2020, to mark 75 years since the liberation of Auschwitz, the World War II death camp where the Nazis killed more than 1.1 million people, most of them Jews. (Photo by RONEN ZVULUN / POOL / AFP)

Hirdetés

Oroszország kedden közölte, hogy 2024 után kivonul a Nemzetközi Űrállomásról, véget vetve ezzel részvételének egy olyan projektben, amely sokáig a hidegháború utáni orosz-nyugati együttműködés egyik legfontosabb szimbóluma volt.

A globális űrkutatási együttműködés jövője és a Nemzetközi Űrállomással kapcsolatos együttműködés azután vált kétségessé, hogy Oroszország és a Nyugat kapcsolata az orosz-ukrán háború miatt megromlott – írja az NBC.

Az orosz űrügynökség vezetője, Jurij Boriszov kedden közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, hogy az ország kiszáll a Nemzetközi Űrállomás-projektből, hogy saját űrállomás építésére összpontosítson.

Az ISS-t még 1998-ban indították útjára, és később a hidegháború utáni közös nyugati-orosz együttműködés szimbólumává vált.

Orosz tisztviselők korábban már utaltak arra, hogy hagyják lejárni a 2024-ben véget érő együttműködési megállapodást, hogy saját orosz űrállomásukon (ROSS) dolgozzanak, amely reményeik szerint 2025-ben már működőképes lesz.

Hirdetés

A jövőbeli együttműködés felfüggesztése ellenére a NASA és a Roszkozmosz a hónap elején megállapodást kötött arról, hogy az űrhajósok továbbra is orosz rakétákkal repülhetnek, és az orosz űrhajósok idén ősztől a SpaceX-szel utazhatnak az ISS-re.

Ez a megállapodás biztosítja, hogy az űrállomás fedélzetén mindig lesz legalább egy amerikai és egy orosz űrhajós, hogy közösen biztosíthassák a létesítmény működését.

Forrás: Origo

 

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version