Site icon Mai Világ

Egy hét választja el Libanont az államcsődtől

Hirdetés

Alig több mint egy hét választja el Libanont attól, hogy hivatalosan is adósságának újrastrukturálását kellejen kérnie, vagyis beüssön az államcsőd. A közel-keleti állam gondjait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével oldanák meg, ám az IMF ott sem örvend osztatlan népszerűségnek. A gazdaságit egyre mélyülő társadalmi feszültségek is övezik, ráadásul ha mindez nem lenne elég, felbukkant a koronavírus is.

Elkerülhetetlennek tűnik Libanonban az államcsőd, miután a súlyos gazdasági bajokkal küzdő közel-keleti országnak március 9-én lejár egy 1,2 milliárd dollár értékű devizakötvénye, amit biztos, hogy nem tud kifizetni. Az ország egyre mélyebbre kerül a gazdasági válságspirálban, államadóssága össztermékének 160 százalékára rúg, miközben a helyi fizetőeszköz, a font, vagy líra, nagyjából értékekének felét elveszítette a referenciaként szolgáló amerikai dollárhoz képest.

Az ország hitelminősítése amúgy is jócskán a befektetésre nem ajánlott zónában van, ezt tovább tetézte, hogy a napokban a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s is megint leminősítette, így Libanon már 10 szinttel van a bóvli határa alatt.

A mostani lejárat csak a legközelebbi határ, ott még messze nincs vége a bajoknak. A Bloomberg összesítése szerint a libanoni jegybanknak is van a meglévő 31 milliárd dollárnyi devizakötvény mellett több, mint 52 milliárd dollárnyi kötelezettsége, forrása pedig nincs.

Az öböl-menti államok eddig elzárkóztak Libanon megsegítésétől, hivatkozva a politikai korrupcióra, és az elmaradó reformokra. Eddig Irán mellett a hagyományos szövetséges Franciaország közölte egyértelműen, hogy kész segítséget nyújtani, amennyiben arra megkérik.

Hirdetés

Mivel egyértelműnek tűnik, hogy a tetemes adósságállományt újra kell strukturálni, és reformokra van szükség, megoldásként felmerült a Nemzetközi Valutaalap (IMF) koordináló szerepe. Épp a héten végzett Bejrútban tényfeltárásával az IMF missziója, amiről viszont csak egy semmitmondó közleményt adott ki a szervezet.

A Gerry Rice kommunikációs vezető által jegyzett közlés alapján a delegáció találkozott többek között Hassan Diab miniszterelnökkel, Zeina Akar miniszterelnök-helyettessel, Riad Salamé, a Banque du Liban, a libanoni jegybank kormányzójával, valamint Ghazi Wazni pénzügyminiszterrel, és „produktív” megbeszéléseket folytattak. Az IMF egyben felkínálta további szakmai segítségét a reformok kidolgozásában.

Az IMF kétes reputációja Libanonban is megelőzi, már a tárgyalások során éles tiltakozásának adott hangot az Irán által támogatott Hezbollah, ami az ország egyik legjelentősebb politikai pártja, egyeben a hivatalban lévő kormány egyik támasza. Nabih Berri, a parlament Hezbollah által támogatott rendkívül befolyásos elnöke szerint Libanon nem hódolhat be az IMF-nek, aminek a feltételeit nem tudná teljesíteni.

Az adósság átstrukturálására már több könyvviteli és jogi irodát leszerződtetett a népszerűtlen bejrúti kormány.

Libanon mostani válságos helyzetét egy banki, egy deviza, és egy gazdasági válság együttes hatása okozza. A CNBC által idézett közgazdászok szerint évek óta visszafogott a gazdasági növekedés, miközben az ország rendkívül gyengén teljesít a különböző nemzetközi korrupciós felmérésekben.

Hirdetés

Az országban az eladósodás rovására az indokoltnál magasabb életszínvonalon éltek, miközben a dollárhoz kötött helyi pénz meggyengült, mivel a dolláralapú gazdaságnak a gyenge bejövő kereslet miatt nincs elég dollárja.

A helyzetre a válasz tüntetések hulláma lett. Mint arról magunk is meggyőződhettünk Bejrútban, a központi tér tele van a kitelepült tüntetők sátraival és transzparenseivel, a kormányzati negyedet elbarikádozták és gépfegyveres katonák őrzik, a város több helyén bevett díszletnek számítanak a kordonok és a szögesdrót. Miután a bankok korlátokat vezettek be a dollárfelvételben, a felháborodott tüntetők a bankfiókokat és a központi bank épületét támadták.

A most is folytatódó tüntetések korábban erőszakossá váltak, a legnagyobb összecsapásban a rendfenntartók és a tüntetők között több százan megsérültek, halálos áldozat is van. A korrupciós vádak középpontjában álló Hassan Diab miniszterelnök, csakúgy mint kormányának tagjai a kedélyek megnyugtatása végett írásban kijelentették, hogy a következő kormányban semmilyen tisztséget nem fognak viselni.

Hogy ez mikor alakulhat meg, azt nem tudni. Legközelebb 2022-ben lesznek hivatalosan választások, hacsak addig el nem söpri a népharag a törvényhozást.

Ez a pénzük elértéktelenedését megélő libanoniakat nem vigasztalja. Akkora lett bizalmatlanság a font árfolyama iránt, hogy már az olyan rendkívül kiszámíthatatlan pénzhelyettesítők, mint a bitcoin iránt is érzékelhetően megugrott a kereslet.

Hirdetés
Hirdetés

Ha mindez nem lenne, elég a Covid-19 járvány is elérte az országot, miután egy iráni zarándokútról hazatérő libanoni nőnél is kimutatták a koronavírust. Válaszul a kormány vallási célú utazás korlátozását jelentette be, valamint újabb elővigyázatossági lépéseket tesznek a hatékonyabb repülőtéri szűrés érdekében.

Mivel az eddigi egyetlen megerősített fertőzés forrása Irán, az eset csak tovább fokozta az indulatokat a Hezbollah, illetve az általa támogatott kormány ellen, akiknek ellenzői most a pártot és a támogató országot hibáztatják a vírus behurcolásáért.

A kormánytisztviselők próbálják nyugtatni a kedélyeket, mondván, hogy a politikai indulatoknak nem szabad szerepet játszaniuk az egészségügyi helyzet kezelésében.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...
Exit mobile version