Site icon Mai Világ

Hollywood: Will Smith nem elég fekete egy szerephez – most akkor mi is szóvá tehetjük, ha valaki nem elég fehér?

Hirdetés

Csak pár napja jelentették be a szereposztást, de máris vihart kavart a Richard Williamsről szóló King Richard című film.

A Venus és Serena Williams apjáról szóló filmben ugyanis a tervek szerint Will Smith játszaná a főszerepet. Csakhogy a szereplőválasztást kritizálók szerint Smith bőre túl világos ahhoz, hogy hiteles Richard Williams legyen belőle. Ahogy például Clarence Hill Jr. sportújságíró fogalmazott, „colorism matters”, vagyis a feketék számára egyáltalán nem mellékes, hogy a Williamst játszó színész bőrszíne olyan legyen, amilyen az edzőé.

Egyes négerek hozzászólásokban és Twitter-bejegyzésekben követelik, hogy egy másik fekete – feketébb! – színész játssza a King Richard főszerepét.

De ez persze nem rasszizmus.

Nem ez az első ilyen botrány Hollywoodban: korábban Scarlett Johanssont bírálták, amiért a Páncélba zárt szellemben egy ázsiai szereplő bőrébe bújt, de azt is kifogásolták, amikor a Smith-hez hasonlóan világosabb bőrű fekete színész, Zoë Saldana alakította Nina Simone-t.

Hirdetés

Általánosságban pedig egyre több szó esik arról, hogy a világosabb bőrszínű feketéknek jobbak az esélyei a szórakoztatóiparban – lassan tehát már azt sem tűrik meg, akit „elrontott” némi fehér beütés, és nem fajtiszta…

És persze ez sem rasszizmus. Csak fordított esetben lenne az.

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version