Site icon Mai Világ

Íme, akik lekörözték Csányit és Simicskát – avagy az év legnagyobb magyar üzletei

Hungary's OTP Bank Chief Executive Sandor Csanyi gestures during an interview in Budapest in this June 6, 2012 file photo. Csanyi, chief executive of Hungary's OTP bank, is one of a select group of people who knows what Prime Minister Viktor Orban is thinking, which is why markets flinched last week when the banker dumped 36 million euros' worth of his firm's shares. In 2013, signs emerged of tension between Csanyi and Orban's administration. Orban's chief of staff, Janos Lazar, gave two interviews in which he said Csanyi had excessive influence, and likened him to an octopus whose tentacles spread over all aspects of life. If there was already a rift, Csanyi's decision to sell off his shares last week has probably widened it. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: BUSINESS HEADSHOT PROFILE)

Hirdetés

Soha ilyen hosszú nem volt a Forbes exitlistája, a gazdasági magazin idén harmadik alkalommal készítette el az elmúlt év legnagyobb magyar vonatkozású kiszállóit.

Több iparágban is megfigyelhető az európai konszolidáció, ami az idei nagy üzleteket illeti: leginkább a baromfifeldolgozók piacán látszik ez a trend, ami hatással lehet akár a magyar piaci viszonyokat is – itt két top milliárdos is érintett.

A Forbes listáján évről évre azokat az üzleteket gyűjtjük össze, ahol magyar alapítók szállnak ki a bizniszükből (az ilyen cégeladásokat hívják az üzleti életben exitnek). Az idei évben már nemcsak külföldi befektetők, de régiós termelőcégek is bevásároltak, és persze bőszen üzleteltek a magyar milliárdosok is – illetve sokan most lettek valóban milliárdosok, ugyanis a hosszú évek munkájával felépített cégvagyon ma már likvid eszközként ott van a bankszámlájukon.

Íme, az élmezőny:

Az év legnagyobb üzlete a Forbes listáján a Partner in Pet Food eladása volt, a kisállateledel-gyártók amúgy is kapósak a felvásárlási piacon, de ez esetben az egyik legnagyobb, az évi 450 ezer tonna tápot legyártó és csoport szinten 265 millió eurós (83 milliárd forint) forgalmat realizáló európai játékos cserélt gazdát. A felvásárló nem egy iparági szereplő, hanem egy befektetőcsoport, a Cinven – úgy látszik lehet még nagyobb üzlet az, hogy a házi kedvencek etetésére már annyira odafigyelünk, mintha családtagjaink lennének a kisállatok.  A Cinven sok pénzt fizetett, de nem tette volna, ha nem gondolná, hogy tud hozamot elérni ezen az üzleten. Hogy kontextusba tudjuk helyezni a 168 milliárdos vételárat: ennyit a TPG amerikai befektetőcég fizetett a Demján-féle Trigránitért három évvel ezelőtt.

Hirdetés

A második legnagyobb üzlet a Balabit eladása lett, januárban jelentették be, hogy a One Identity megveszi a 18 évvel ezelőtt alapított startupot – a Forbes becslése szerint 27,5 milliárdot fizettek érte. Az alapítók júniusban a Forbesnak adtak először interjút a deal bejelentése után. „Volt, hogy azt mondtam, kapja be mindenki, ezekkel többet nem beszélünk. (Nevetnek.) Sokat dolgoztunk 18 évig, de az utolsó három hónap horrorisztikus volt” – mondták akkor arról, hogy született meg az év egyik legnagyobb startupsikere.

A harmadik helyre került a Hungerit Zrt., vagyis a patinás szentesi baromfifeldolgozó eladása, a vevői oldalon Csányi Sándor és a Bonafarm. A Forbes becslése szerint 12,3 milliárd lehetett a vételár. A baromfiipar európai konszolidációja látszik leginkább a magyar piacon, hiszen ugyancsak idén jelentette be egy másik magyar top milliárdos, Szabó Miklós, hogy a családi cég, a Tranzit csoport 70 százalékát eladja Európa legnagyobb baromfis cégének, a francia LDC csoportnak. Csányi Sándor a piac egy régi szereplőjét vásárolta most fel, a Magyar család érdekeltségébe tartozó Hungerit ugyancsak foglalkozik kacsa, liba, pulyka és csirkefeldolgozással, akárcsak Szabóék. A Hungerittel együtt a baromfifeldolgozás olyan vertikumát építheti ki a magyar agrárium legnagyobb befektetője, a Bonafarm, amit a sertésfeldolgozásban például már elért.

Az öt legnagyobb legnagyobb exit

  1. Partner in Pet Food – 168 milliárd
    Felvásárló: Cinven
  2. Balabit – 27,5 milliárd
    Felvásárló: One Identity
  3. Hungerit Zrt. – 12, 3 milliárd
    Felvásárló: Csányi Sándor (Bonafarm csoport)
  4. Solvo Biotechnológiai Zrt. – 7,6 milliárd forint
    Felvásárló: Citoxlab Group
  5. V-Híd Zrt. – 5,1 milliárd forint
    Felvásárló: Mészáros csoport

A listába nem került, de külön felértékelte a cégregiszterben Simicska Lajoshoz köthető üzletek és üzletrészek eladási értékét a társaságokban felhalmozott eszközök alapján: ezek szerint az egykori csúcsoligarcha érdekeltségeiben 32,5 milliárd forintnyi eszköz volt (a hitelek levonása után). Hogy a tényleges vételár mennyi lehetett, azt nagy sok politikai és egyéb – a nyilvánosság és a sajtó által nem ismert – körülmény befolyásolhatta. Ezt a tranzakciót végül ezért a listán kívül vizsgálta a szerkesztőség. A portfóliót Simicska régi üzlettársa, Nyerges Zsolt vásárolta meg – régi harcostársával ellentétben ő elfogadható a politika számára is. Ezt jelzi, hogy az ellenzékire hangolt HírTV – ami Simicska médiaportfóliójának egyik legértékesebb darabja volt – az adásvétel után újra a kormányt támogató irányra állt át.

A másik érdekes nagy üzlet a MET energetikai óriás menedzsment buy-in-je volt, a Mol Nyrt. féléves jelentéséből kiderül, hogy a 40 százalékos egykori részesedésért mekkora összeget kapott az olajipari óriás, ezek alapján a teljes deal 49,5 milliárd forintra tehető.

Hirdetés

A MET-ben résztulajdonos volt az a Garancsi István, aki mostanában sokat szerepel a hírekben, ő egy másik üzlet miatt is bekerült a listán kívül vizsgált nagyobb üzletek közé. A GS4 pénzszállító és biztonsági cég 27 év után hagyta itt a magyar piacot, érdekeltségeit ugyanis a Garancsi egyik vállalkozása vásárolta fel, 10,2 milliárd forintért.

 

Forrás: forbes

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version