Site icon Mai Világ

Japánban még nem oltanak, mert nem bíznak senkiben

FILE - In this March 24, 2011 file photo, a young evacuee is screened at a shelter for leaked radiation from the damaged Fukushima nuclear plant in Fukushima, Fukushima prefecture, Japan. The Japanese government failed to adequately utilize radiation threat forecasts in the early days of its nuclear crisis and allowed thousands of residents - including hundreds of schoolchildren - to remain in areas it had ample reason to believe put them in serious danger. (AP Photo/Wally Santana, File)

Hirdetés

Japánban és Dél-Koreában csak februárban kezdik beoltani az embereket a koronavírus ellen, mert további teszteket tartanak szükségesnek a vakcinák hatékonyságának kiderítésére. Az alapvetés, hogy a japán nép olyan különleges, hogy máshogy hathatnak az oltások. A szigetországban ez érinti a nyárra tervezett olimpia megrendezését is.

A Japán-specifikus vakcinatesztek miatt, amelyek szükségességét a szakértők vitatják, a szigetországban késlekednek az oltások elkezdésével, ami veszélyezteti a tokiói nyári olimpiai játékok megtartását is – írja a Financial Times. A japán egészségügyi hatóság csak azt követően engedélyezi bármelyik koronavírus-vakcina alkalmazását az országban, miután helyi tesztekkel meggyőződnek arról, hogy a japánokban is ugyanolyan antitesttermelést idéznek elő, mint a világ más részein lakó emberekben, továbbá hogy ugyanolyan biztonságosak, mint máshol.

A pluszvizsgálatok miatt Japánban nem kezdik el az oltásokat február vége előtt, azaz legalább két hónapot csúsznak a világ más részeihez képest, ráadásul az időveszteség miatt a kampány kezdetekor már csupán öt hónap lesz hátra a tokiói nyári olimpia kezdetéig. A rendezvény szervezői szerint azzal a feltételezéssel dolgoznak, hogy a sportolók, akik részt vesznek majd a játékokon, nem lesznek beoltva a koronavírus ellen. Magyarán, ha csak egy részük megkapja az oltást, akkor már jobb lesz a helyzet, mint amire készülnek.

Ishii Ken, a Tokiói Egyetem vakcinákkal foglalkozó professzora azzal indokolja az óvatosságot, hogy a késlekedés árán megelőzhetik, hogy elutasító hangulat alakuljon ki a lakosságban az oltás ellen. Ugyanakkor elismeri, hogy a teszteket tudományosan nehéz indokolni, miután egy kétszáz emberen elvégzett kísérletsorozat eredménye aligha tekinthető megbízhatónak, miután nem derülhet ki, hogy a japán emberek másként reagálnak-e a vakcinákra, mint a világ többi részének lakói.

A szigetország hatóságai szerint szabványos eljárásról van szó: a külföldön kifejlesztett oltásoknak bizonyítaniuk kell, hogy ugyanolyan hatásosak a helyieken, mint bárki máson. Ehhez leegyszerűsített eljárást alkalmaznak, nem végeznek teszteket placebo beadásával kontrollcsoportokon. Dél-Koreában hasonló eljárást folytatnak, ennek megfelelően a koronaoltásokat ott is csak februárban kezdik el. Ezt az ott élők „faji és etnikai különbségével” indokolta a brit üzleti lapnak Kim Hee-sung, a szöuli kormány illetékes tisztviselője.

Hirdetés

Az óvatosságra jó okuk van a japán hatóságoknak, ugyanis a papillomavírus elleni oltással, amely a méhnyakrák megelőzését szolgálja, súlyos gondjaik akadtak. Miután a fiatal nők egy része, akik megkapták a vakcinát, neurológiai panaszokkal fordult orvoshoz, leállították az oltási kampányt. Ennek eredményeként a szigetországban kevesebb mint egy százalékos a beoltottság, miközben néhány európai országban majdnem mindenki megkapta ezt a vakcinát.

A közvélemény-kutatások szerint a japán lakosság nagyjából 65 százaléka akarja beadatni magának a koronavírus-oltást. Ishii professzor szerint a feladat a maradék 35 százalék meggyőzése arról, hogy csatlakozzon a többséghez. A gond az, hogy ehhez az emberek mentalitásán kellene változtatniuk, amihez a kormányzati kampányok nem elegendőek.

Ha beindul az oltás, akkor kiindulhatunk az influenza elleni vakcinák beadásának sebességéből. Ez ellen a betegség ellen két hónap alatt 50 millió embert szoktak beoltani a 125 millió lakosú országban, aminél a kormány valamivel lassúbb tempóra számít a koronavakcinák esetén. Érdekesség, hogy az időseket egy oltási vouchert fognak kapni, amelynek birtokában nekik kell majd jelentkezniük, időpontot kérniük valamelyik oltási központban.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version