Site icon Mai Világ

Meglepő döntést hozott az Európai Parlament

Hirdetés

Sokak meglepetésére leszavazta az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdéséről szóló álláspontját az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

A strasbourgi plenáris ülésen 223:198 arányban elutasították az egyeztetések megindítására és a tárgyalási mandátumra vonatkozó dokumentumot.

Parlamenti források szerint az történt, hogy átment a szociáldemokrata frakció módosító indítványa, amely arról szól, hogy az európai acél- és alumíniumimportra kivetett amerikai büntetővámok visszavonásáig nem kezdődhet meg a folyamat, erre a néppárti képviselők leszavazták az egész állásfoglalást. A szakbizottsági szinten jóváhagyott, nem kötelező érvényű határozat támogatta volna a tárgyalásokat, egyebek mellett azzal a feltétellel, hogy azok kiterjednek a gépjárművekre és az autóalkatrészekre, a mezőgazdasági termékekre viszont nem.

A tárgyalások ettől függetlenül megkezdődhetnek, amennyiben az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács úgy dönt, minthogy az EP-nek ebben az ügyben pusztán tanácsadói szerepe van. Az esetleges egyezményt azonban a képviselőtestületnek is ratifikálnia kell majd.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták.Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az egyeztetések ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

Hirdetés

Ennek ellenére sokan arra számítanak, hogy hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között. Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

Foorrás: MTI

Hirdetés
loading...
Exit mobile version