Site icon Mai Világ

Meglepően sok jogszabály változik decembertől

ARCHIV - Menschenmassen sind auf einer Straße in Tokio unterwegs, Archivbild vom 30.03.2010. Das Risiko, an Depressionen oder Angststörungen zu erkranken ist Studien zufolge bei Städtern deutlich höher als bei Menschen, die auf dem Land leben. Bei Kindern, die in Großstädten aufwachsen, ist zudem das Schizophrenie-Risiko zwei- bis dreimal so groß. Wissenschaftler haben jetzt herausgefunden, dass zwei für die Regulierung von Stress und Emotionen zuständige Hirnregionen durch das Stadtleben beeinflusst werden, wie Professor Andreas Meyer-Lindenberg vom Zentralinstitut für seelische Gesundheit (ZI) in Mannheim der Nachrichtenagentur dpa sagte. EPA/KIMIMASA MAYAMA (ACHTUNG: Sperrfrist 22. Juni 1900 Uhr, zu dpa-Text "Städter haben höheres Depressionsrisiko" vom 22.06.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Hirdetés

Meglepően sok jogszabály változik 2019 decemberétől, ezeket a napi.hu szedte sorba.

Vasárnaptól megvásárolhatók a 2020-ra érvényes megyei és országos úthasználati jogosultságok, az ideiek január 31-ig érvényesek. Az éves matricák 60 százalékát ilyenkor váltják meg a közlekedők. A befizetett kényelmi díjak összege tavaly 440 millió forint volt, idén pedig már az első 10 hónapban elérte a 450 millió forintot. A NÚSZ Zrt. jövőre térképes útvonal- és matricatervező szolgáltatást indít. A cég árbevétele a tavalyi 315 milliárd forintról várhatóan 364 milliárd forintra nő idén. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) váltani szándékozó autósoknak legkésőbb november 29-ig kell eljuttatniuk biztosítójukhoz szerződésük személyes vagy levélben történő felmondását, mivel a december 1-jei határidő idén vasárnapra esik. Az év végi szerződésváltások mintegy 40 százaléka az utolsó héten zajlik. Az elektronikus úton történő felmondásra a hétvégi napokon is van lehetőség. A kötelező kampány november 2-i kezdete óta a piaci szereplők az idei időszakra 10-15 százalékos átlagos díjnövekedésről számoltak be. A magyar gépjárműállomány több mint 20 százalékát jelenlegi tulajdonosa 2010 előtt vásárolta: e járművek kgfb-szerződése cserélhető le január elsejével.

Nő a biológiai eredetű összetevők aránya az üzemanyagokban január 1-jétől, az intézkedéssel Magyarország csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz. A biológiai eredetű összetevők kötelező, legkisebb összevont mértéke 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. A 95-ös benzin bioetanol-aránya legalább 6,1 százalék lesz. Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint az átállás már decemberben elkezdődik. A töltőállomásokon kicserélik a matricákat, a 95-ös benzint E10-es matrica is jelzi az eddigi E5-ös helyett. A hasonló váltás több uniós országban már megtörtént és nem okozott műszaki problémát. Az E10-es benzin használatával a járművek fogyasztásában nem lehet majd változást érezni. A szaktárca figyelemmel fogja kísérni az árak alakulását.

November végével bezárja budapesti bázisát a Ryanair, a fővárosból üzemelő járatait lengyel bejegyzésű leányvállalata, a Buzz veszi át. A korábbi hírek szerint az ír fapados így akarja felvenni a versenyt a nála is olcsóbban működő és ambiciózus növekedést mutató Wizz Airrel, a Buzz ugyanis alacsonyabb költségszinttel működik, mint az ír anyavállalat. A Ryanair lengyel leánya 2018 nyarán 5 repülőgéppel indult azért, hogy minél nagyobb darabot hasítson ki a lengyel charterpiacból.

Olcsóbban (esetenként a mostani harmadáért) lehet majd eurót felvenni december 15-étől a bankokban. Az „olcsósítás” oka egy frissen meghozott uniós szabályozás. Az euróövezeti tagállamok közötti határokon átnyúló, euróban történő fizetések díjai a korábbi uniós fellépés hatására jelentős mértékben – az esetek túlnyomó többségében jelentéktelen szintre – csökkentek. Az euróban utalás (ha uniós országba megy) nem lehet drágább az országon belüli forintműveletnél. Ugyanez az egységesítés vonatkozik a külföldi atm-ek használatára is.

Hirdetés

Ha valaki idén szeptembertől nem tanult tovább – azaz megszűnt a tanulói vagy hallgatói jogviszonya – és még munkát sem talált, december 16-tól saját zsebből kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Fontos, hogy a „majdnemdiplomások”, tehát az államvizsgázott, de diplomát még nem szerzett volt hallgatóknak is fizetniük kell. Ehhez a NAV valamelyik ügyfélszolgálatán kell bejelentkezni, a fizetendő járulék havi összege 2019-ben 7500 forint, 2020-ban pedig összege 7710 forint – hívta fel a figyelmet az Eduline.hu. December elsejétől az egri Eszterházy Károly Egyetemtől (EKE) az Oktatási Hivatalhoz kerülnek a tankönyvfejlesztéssel és -kiadással kapcsolatos feladatok egy kormányrendelet szerint.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Magyar Telekom Nyrt. kötelezettségvállalását, amely szerint a cég 2019. december 2-től 406 településen a jelenleg elérhetőnél olcsóbb, új – tévé, internet- és telefonszolgáltatást is tartalmazó – úgynevezett triple-play csomagot kínál. A GVH még 2017-ben indított versenyfelügyeleti eljárást a távközlési céggel szemben, mert észlelte, hogy a Telekom csak azokon a területeken tette elérhetővé az általa 2017 májusában bevezetett, Flip elnevezésű, úgynevezett triple-play szolgáltatáscsomagját, ahol erős versenynyomással szembesült.

Az előző évekhez hasonlóan idén is előrehozzák a januárban esedékes családi pótlék kifizetését, így azt már karácsony előtt kézhez kapják az érintettek. Az első alkalommal várhatóan december 2-án utalják az összeget, míg a második kifizetés az Mfor.hu információi szerint december 19-én történhet meg. Azok, akik készpénzben kapják a juttatást várhatóan december 3-4-én, illetve december 20-21-én vehetik fel a családi pótlékot.

Hivatalosan is kinevezte az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottságot csütörtökön a tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács. Az új összetételű brüsszeli testület mandátuma 2019. december 1-jétől 2024. október 31-ig szól. A tanács azt követően nevezhette ki a bizottságot, hogy a testületnek az Európai Parlament szerdán bizalmat szavazott. A brüsszeli testületbe minden tagállam kormánya egy-egy főt jelölhet, akik aztán kinevezésüket követően szigorúan nem hazájukat képviselik, hanem az összeurópai érdeket kötelesek szem előtt tartani, munkájukat függetlenül kell végezzék. A magyar biztos Várhelyi Olivér, aki a bővítésért és szomszédságpolitikáért felel majd.

Az uniós hatóságok decembertől vasszigorral ellenőrzik az idegen országokból érkező növényeket, hogy megelőzzék a nem őshonos kártevők megjelenését és elszaporodását a közösség területén. Az EU rendelete nemcsak a kereskedelmi szállítmányokra vonatkozik, a hatóságok a turisták poggyászait is átvizsgálják. Az ellenőrzést a kisebb magyarországi határátkelőknél várhatóan a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja végezni, a zárszolgálattal rendelkező átkelőkön pedig a növényvédelmi hatóság és a NAV közösen jár el.Ideiglenes és mozgó regisztrációs helyeket létesít a CzechToll/SkyToll konzorcium a cseh közúti határátkelőkön, ezzel is segítve a Csehországba tartó, de új regisztrációval és új fedélzeti műszerrel még nem rendelkező kamionosokat – közölte az új műholdas útdíjrendszert működtető konzorcium. A kamionsorok mellett speciális regisztrációs kocsik is mozogni fognak. A rendkívüli intézkedések oka, hogy december 1-jén életbe lépő új cseh műholdas útdíjrendszerbe eddig kevés tehergépkocsit regisztráltak be az üzemeltetőik.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

 

Hirdetés
loading...
Exit mobile version