Site icon Mai Világ

Megvan kit jelöl Orbán Viktor uniós biztosnak Trócsányi László helyére

Hirdetés

Várhelyi Olivért, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetőjét jelöli az uniós biztosi posztra Magyarország, miután Trócsányi Lászlót hétfőn másodszor is leszavazta a jogi bizottság, írja a Reuters információi alapján a 24.hu.

Trócsányit szeptember 26-án hallgatta meg először az EP bizottsága, amely a szakbizottsági meghallgatások előszobájaként, azt vizsgálja meg, hogy a biztosjelöltek között felmerül-e bármely összeférhetetlenség. A döntés értelmében a magyar biztos jelölt alkalmtalan a posztra.

Mindeközben Ursula von der Leyen szóvivője közölte, hogy az Európai Bizottság megválasztott elnöke új biztosjelöltet fog kérni Magyarországtól Trócsányi László és Romániától a szintén leszavazott Rovana Plumb helyett, de még várja az Európai Parlament elnöke, David Sassoli hivatalos levelét az EP jogi bizottságának döntéséről.

Orbán Viktor értesülések szerint Várhelyi Olivért fogja jelölni Trócsányi helyére. Várhelyi 2015 óta vezeti a brüsszeli magyar állandó képviseletet, ahol 2011 óta dolgozik, de már a kilencvenes évek közepe óta uniós ügyekkel foglalkozik különböző beosztásokban, volt a külügyminisztérium állományában is az első Orbán-kormány idején. Brüsszelben az egyik legkeményebben tárgyaló magyar diplomatának tartják.

Forrás: atv.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version