Site icon Mai Világ

Mit titkol előled a Google? Teljeskörű cenzúra alatt működik

A Google page on a mobile phone is seen on an advertising billboard in Hong Kong on March 21, 2013. Eleven companies with grievances against Google urged EU antitrust regulators on Thursday to formally charge the world's No.1 search engine of anti-competitive practices instead of pursuing settlement talks. The European Commission is now examining proposals put forward by Google in January aimed at ending a two-year investigation and averting a possible fine that could reach $5 billion or 10 percent of the company's 2012 revenues. (EyePress/Harry Wong)

Hirdetés

A Google Search, azaz a Google saját keresőszolgáltatásának a piaci részesedése körülbelül 70%-os az amerikai online térben. De ha hozzáadjuk a Google további szolgáltatásait mint az Images, Maps és YouTube, akkor már a részesedés 94% fölé nő. Valószínűleg te is abba a csoportba tartozol, aki használja a Google Search-öt.

Sajnos van egy rossz hírünk.

 

Egy ismert amerikai podcast szerint ugyanis kiderült, hogy a Google ‘elrejti a felhasználók elől’ a valós információt.

Hirdetés

Ez lehet sokakat már nem lep meg, mert valójában már sok éve ismert tény, de a koronavírus-járvány idején vált különösen nyilvánvalóvá és súlyossá.

Valójában a Google cenzúrája annyira felerősödött, hogy manapság a haladó internetezők elsősorban a cenzúra jelenlegi mértékének figyelésére használják a Google-t, nem pedig arra, hogy keressenek bármit is. Dr. Robert Epstein amerikai kutató keresőmotor-manipulációs effektusnak (SEME Search Engine Manipulation Effect) nevezte ezt el.

Megjegyzendő, hogy a Google cenzúrája nem csak a keresési eredményekre, de még a keresési javaslatokra is hatással van. Más szóval, a Google először azt manipulálja, amit a felhasználó keres, csak azután manipulálja, hogy milyen eredményeket kapjon. Érdemes ezt magad is kipróbálni, hogy értékeld a hatást.

Mit is titkol előled a Google?

Röviden: „a nem hiteles forrásokat” rejtegetik. Más szóval, olyan dolgokat rejtegetnek, amelyekről a hatalmon lévők nem akarják, hogy az egyszerű felhasználó tudjon vagy csak gondoljon róla.

Ez nem is annyira meglepő, mivel a Google kezdetben egy egyetemi kutatási és startup projekt volt, amelyet az amerikai hírszerzés és a hadsereg finanszírozott és támogatott, hogy „megőrizze az információs fölényét”. A Google Search lényegében egy online börtönkönyvtár lett.

Hirdetés

Szerencsére van néhány alternatívája a Google Search-nek, bár nem olyan sok, mint gondolnánk. Valójában jelenleg csak két valódi alternatívája van a Google keresőszolgáltatásának. Ez a két alternatíva a Microsoft Bing és az orosz Yandex.

Az a tény, hogy a Microsoft monopolista nagyvállalatként és a Yandex, mint orosz szolgáltató többé-kevésbé cenzúrázatlan keresési eredményeket kínál, némileg ironikus is lehet. De mindkettőnek megvan a maga oka arra, hogy miért van így. De jelenleg ezek az egyetlen valódi alternatívák a Google-val szemben.

De mi a helyzet a sok más, független keresőmotorral? Az igazság az, hogy legtöbbjük nem független, de nem is tényleges keresőmotor. Ugyanis sok közülük egyszerűen a Google vagy a Bing által adott találatokra támaszkodik. Például a Startpage is egyszerűen a Google keresési eredményeit kínálja.

DuckDuckGo, a Yahoo, a Qwant, az Ecosia, a Swisscows, a MetaGer és más keresőmotorok elsősorban a Microsoft Bing-re támaszkodnak, bár néhányan más kontextuális forrásokat vagy fontos adatvédelmi funkciókat is hozzáadnak. De a legtöbb keresésnél egyszerűen Bing-eredményeket adnak.

Van más valódi alternatíva a Google Search mellett?

Ha a Microsoft Bing egy napon a Google-féle cenzúra útjára térne át (vagy arra kényszerülne), a szofisztikált nyugati internetfelhasználóknak vagy az orosz Yandexre kell hagyatkozniuk, vagy végre létre kell hozniuk egy független, valódi és cenzúrázatlan keresésőmotort. Ellenkező esetben az internet a szó szoros értelmében elég sötét hellyé válik.

Hirdetés
Hirdetés

Van azonban néhány reményt keltő próbálkozás.

2021 júniusában a független böngészőfejlesztő, a Brave elindította saját keresőjét, a Brave Search beta verzióját, amely saját keresőindexet készít és használ. Ha sikerül a projekt, akkor a Brave Search a Google Search és a Microsoft Bing első valódi, nem orosz alternatívája lehet.

Még egy fontos dolog. A YouTube 2006 óta a Google-hoz tartozik. Emiatt egyre nehezebb „vitatott témákról” szóló YouTube-videókat találni. Sok esetben előfordulhat, hogy a keresett tartalmat már törölte a YouTube, de még ha nem is törölte, előfordulhat, hogy nem jelenik meg a szigorúan cenzúrázott YouTube keresési eredmények és ajánlások között.

Ehelyett egy Bing alapú alternatív keresőt kell használni – amely önállóan indexeli a YouTube-videókat –, majd a „site:youtube.com” hozzáadásával keresni kell a témát.

Vagy, ami még jobb, alternatív videóplatformokat kell használni, mint például az Odysee, a Bitchute, a Rumble, a Brighteon, a DTube vagy akár az Archive.org.

A független videógyártóknak is egyre gyakrabban kell váltaniuk ezekre az alternatív platformokra, hiszen manapság a YouTube-on videókat készíteni olyan, mintha egy homokvárat építenének túl közel a vízhez.

Nézzünk rá egy példát: Google vs. Yandex

Úgy tűnik, hogy az orosz Yandex a Google-vel ellentétes módon manipulálja a keresési javaslatokat. Például, amikor a „Pfizer vakcina” kifejezésre keresünk, az első két keresési javaslat jelenleg a „Pfizer vakcina halálozása” és a „Pfizer vakcina mellékhatásai”. Eközben a Google-on a „Pfizer vakcina” automatikusan kitöltődik a „közelben”, „erősítő”, „FDA-jóváhagyás”, „gyermekeknek” vagy „hatékonyság” szavakkal.

bitcoinbázis.hu
Hirdetés
loading...
Exit mobile version