Site icon Mai Világ

Nagyot változik az élet holnaptól

ARCHIV - Menschenmassen sind auf einer Straße in Tokio unterwegs, Archivbild vom 30.03.2010. Das Risiko, an Depressionen oder Angststörungen zu erkranken ist Studien zufolge bei Städtern deutlich höher als bei Menschen, die auf dem Land leben. Bei Kindern, die in Großstädten aufwachsen, ist zudem das Schizophrenie-Risiko zwei- bis dreimal so groß. Wissenschaftler haben jetzt herausgefunden, dass zwei für die Regulierung von Stress und Emotionen zuständige Hirnregionen durch das Stadtleben beeinflusst werden, wie Professor Andreas Meyer-Lindenberg vom Zentralinstitut für seelische Gesundheit (ZI) in Mannheim der Nachrichtenagentur dpa sagte. EPA/KIMIMASA MAYAMA (ACHTUNG: Sperrfrist 22. Juni 1900 Uhr, zu dpa-Text "Städter haben höheres Depressionsrisiko" vom 22.06.2011) +++(c) dpa - Bildfunk+++

Hirdetés

Szokatlanul sok jogszabály változik 2020. július elsejével.

Szerdától tényleg mindent látni fog az adóhivatal, a szochó újabb két százalékponttal csökken, hatályba lép a potyautastörvény és változik a nyugdíjasok élete. Tovább drágul az üzemanyag, miközben újra fizetni kell a parkolásért. Érdemben más lesz a tömegközlekedés is.

A két lépcsőben – 2020. július 1-jével, majd 2021. január 1-jével – életbe lépő jogszabály jelentős változást hoz az online számla adatszolgáltatási kötelezettségben, ez leginkább a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint az egyéni vállalkozók mindennapjait alakíthatja át. Szerdától minden, belföldi adóalanyok közötti ügyletről készített számláról adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. Bár maradhat a kézi számlatömb, annak az adatai a NAV Online Számla felületén kell feltölteni. Erre 500 ezer forint áfa-érték alatt 4 nap áll rendelkezésre.

A gazdálkodók ezzel kapcsolatos tájékozottsága korántsem teljeskörű, emellett a koronavírus-járvány miatt sok vállalkozás a túlélésért küzd. Az adóhatóság ezt felismerve, szeptember 30-ig nem bírságolja a mulasztást, ha a július 1-jétől újonnan kötelezettek még az első számla kiállítása előtt regisztrálnak az online számla rendszerben, ami sok tízezer kisvállalkozó számára jelenthet segítséget.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint 2020. július 1-jétől, szerdától változnak a számla kötelező tartalmi elemeire vonatkozó előírások. Így valamennyi, adatszolgáltatási kötelezettség alá eső számlán szerepeltetni kell a belföldön adóalanyként nyilvántartásba vett partner belföldi adószámának első nyolc számjegyét. Ha ez lemarad, a kibocsátó nem szabályszerűen állítja ki a számlát, ami akár bírság kiszabásához is vezethet. Emellett csökken a számlakibocsátásra nyitva álló „észszerű idő” is, az eddigi 15 napról 8 napra.

Hirdetés

A szociális hozzájárulási adó (szochó) szerdától újabb két százalékponttal, 15,5 százalékra csökken, a lépés több mint 300 ezer vállalkozást és mintegy 4 millió munkavállalót érint. A szocho csökkentésével az ekhózók is jól járnak, július 1-jétől 2 százalékponttal csökken az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho). Ez mintegy 40 ezer magánszemélyt érint. Ezzel párhuzamosan mintegy 300 ezer katásnak nő az ellátási alapja júliustól. Annak a kisadózónak, aki 50 ezer forint tételes adót fizet, az ellátási alapja havi 98 100 forintról 102 ezer forintra, míg a 75 ezer forintot fizetőnek 164 ezer forintról 170 ezer forintra emelkedik.

Július 1-jétől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezeti az egyéni vállalkozók nyilvántartását, az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegédet használhatják.

Szerdától több törvényváltozás is életbe lép, amely a nyugdíjasokat érinti. Július 1-jétől kiterjesztik azt a szabályt a nem munkaviszonyban munkát végző nyugdíjasokra is, hogy csak a 15 százalékos szja-t vonják le a bérükből. Így a megbízási szerződéssel dolgozó nyugdíjasok, valamint a vállalkozó nyugdíjasok is mentesülnek az összesen 18,5 százaléknyi járuléklevonásoktól. Ennek az érdemi hatása első sorban az, hogy az így dolgozó idősek nettó keresete jelentősen nő.

A nyugdíjasok munkaerőpiaci bevonása így is lendületet kaphat: nemcsak az érintettek mentesülnek a munkavállalói járulékfizetésektől, de a foglalkoztató cégeknek sem kell a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást megfizetniük. Kormányzati adatok szerint több mint 36 ezer nyugdíjas dolgozik munkaviszonyon kívül, nekik a szabályváltozás 14 százalékkal emeli júliustól a nettó fizetésüket. A kormányzat számításai szerint a járulékmentesség kiterjesztése évente mintegy húszmilliárd forintot hagy az érintetteknél. Emellett mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel szerzett kereset járulékmentessé válik, a nyugdíj mellett szerzett kereset nem teremt alapot a nyugdíjnövelésre, és szolgálati időként sem vehető figyelembe.

Az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz. Ez a sokak szerint kezdettől fogva fölösleges és bonyolult korlátozó rendelkezés a nyugdíjtörvényben a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó hölgyekre vonatkozott.

Július elsején lép hatályba az új társadalombiztosítási törvény, amely módosítja az egészségbiztosítással érintett személyek körét, egységesíti a járulékfizetési rendszert, módosítja a kiegészítő tevékenységet folytató személyek csoportját és új elemként járulékfizetési alsó határt vezet be.

Hirdetés

A nyugdíjjárulék (10 százalék), az egészségbiztosítási járulék (7 százalék), és a munkaerő-piaci járulék (1,5 százalék) összeolvadásával egy egységes új járulék keletkezik, a társadalombiztosítási járulék, amelynek mértéke 18,5 százalék marad, mint korábban.

Ezentúl azok a személyek, akik nem fizetik az egészségbiztosítási szolgáltatási járulékot és legalább hathavi elmaradást halmoznak fel, nem lesznek jogosultak a térítésmentes egészségügyi ellátásra. Ez azt jelenti, hogy 2020. július 1-jétől már nem lesz lehetőség az elmaradt egészségbiztosítási szolgáltatási járulék befizetésével a jogviszony utólagos rendezésére, vagyis a betegnek, ha ellátták, ki kell fizetnie a szolgáltatást. A sürgősségi ellátást azonban továbbra sem lehet megtagadni.

A családok is jól járnak: a családi járulékkedvezményt eddig a munkaerő-piaci járulék után nem érvényesíthették, most viszont már a teljes, 18,5 százalékos tb-járulékból érvényesíthető a kedvezmény.

A jogszabály bevezeti a járulékfizetési minimumot is. Ez a minimálbér 30 százaléka lesz, azaz idén havi 48,3 ezer forint. Ha pedig valaki táppénzen van, vagy bármi más okból szünetel a biztosítása, akkor a járulékfizetési minimumot arányosítani kell, vagyis elosztani harminccal és megszorozni annyival, ahány naptári napon abban a hónapban volt biztosítási jogviszonya.

Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok ára: literenként most bruttó 7 forinttal lesz drágább a benzin, így 368 forintra kerül majd átlagosan. A gázolaj ára pedig még nagyobb mértékben, 13 forinttal nő, így átlagosan 381 forintért lehet tankolni a hazai kutakon. A mostani drágulás oka, hogy ennyivel emelkedik július első napjától a jövedéki adó mértéke, mivel a Brent hordónkénti ára április 1. és június 15. között alacsonyabb volt a törvényben rögzített 50 dollárnál.

Hirdetés
Hirdetés

Július 1-től újra fizetős lesz a parkolás országszerte. A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet alatt a kormány április elejétől az egész országban ingyenessé tette – az indoklás szerint csökkenteni szerették volna a zsúfoltságot a tömegközlekedési eszközökön – a közterületi parkolást június 30-ig. A veszélyhelyzet megszűnt, így szerdától mindenütt visszatér a díjfizetési kötelezettség.

Július 1-jétől eltérnek egymástól a hagyományos és az azonosítóval ellátott közönséges levelek feladási árai, valamint árelőnyt kap az elektronikusan feladott levél a papíralapúhoz képest – adta hírül a Magyar Posta Zrt. Emellett a könyvelt küldemények árában megkülönböztetik az elektronikus és a hagyományos levélfeladást. A jelenlegi levélfeladási díjak az elektronikus feladásokra lesznek érvényesek, míg a hagyományos, azaz a papíralapú feladás drágul. Változik az ajánlott és a tértivevényes szolgáltatások ára is, az előbbi 35 forinttal, az utóbbi 15 forinttal lesz magasabb.

A szakképző intézményekben oktatók bérét jelentősen emelik július 1-jétől. Az állami költségvetés által biztosított 35 milliárd forintos plusz forrás átlagosan 30 százalékos emelést tesz lehetővé 32 ezer embernek, a pontos mértékről egyéni teljesítmény alapján születik döntenek. A szakképző intézmény alkalmazottja a jövőben munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban áll, így az ott oktatók kikerültek a közalkalmazotti státusból szerdától.

Forrás: napi.hu

Hirdetés
loading...
Exit mobile version