Site icon Mai Világ

Nemzetközi botrány: az Interpol igazgatója eltűnt, a feleségét megfenyegették

epa07071677 (FILE) - A handout image made available by Interpol showing Meng Hongwei, Chinese President of Interpol, speaking in Bali, Indonesia (reissued 05 October 2018). Reports on 05 October 2018 state French authorities haved started investigations following Meng Hongwei's wife reported him missing after he leaft Lyon in France to travel to China. EPA/INTERPOL / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Hirdetés

Nyomozást indított a francia rendőrség, miután az Interpol igazgatójának felesége bejelentést tett férje, Meng Hung-vej eltűnéséről – közölték pénteken hírügynökségek rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Meng felesége azért lépett kapcsolatba a hatóságokkal, mert nem hallott férjéről azóta, hogy Meng szeptember 29-én Kínába utazott. Az asszony gyermekeikkel Lyonban lakik, ott, ahol a nemzetközi rendőri szervezet központja van.

A francia bűnügyi rendőrség kihallgatta Meng feleségét, ezt követően döntött a nyomozás megindításáról.

A nyomozásról elsőként a Europe-1 francia rádióadó számolt be. Egy, az „ügyhöz közeli forrás” az AFP francia hírügynökségnek megerősítette a rádió értesüléseit.

Az Interpol tudatta, hogy Meng Hung-vej hollétének felderítése az illetékes francia és kínai hatóságokra tartozik. Péntek este a francia belügyminisztérium bejelentette, hogy „folynak az egyeztetések a kínai hatóságokkal”. Azt is közölte, hogy Meng családja az eddig a rendőrség által közölt dátumnál korábbi időponttól kezdve, azaz már szeptember 25-e óta nem hallott róla. Az asszony azt is elmondta a minisztérium szerint, hogy fenyegetéseket kapott telefonon és a közösségi hálón át.

Hirdetés

A 64 éves Meng helyettes közbiztonsági miniszter volt Kínában, mielőtt 2016 novemberében megválasztották a 192 tagállamú, rendőrségek közötti együttműködést segítő Interpol igazgatójának. Megbízatása 2020-ig tart.

Jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot Meng kinevezésekor, tartanak ugyanis attól, hogy Peking arra használhatja fel Meng pozícióját, hogy elfogja a külföldön élő kínai másként gondolkodókat, politikai üldözötteket. Az Interpol ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy alapokmányának 3. cikke tilt bármilyen politikai szerepvállalást, ezenkívül az Interpol operatív irányításával nem Meng, hanem a főtitkár, a német Jürgen Stock foglalkozik.

Hirdetés
loading...
Exit mobile version