Site icon Mai Világ

New Yorkban szobrot állítottak egy transzvesztita LMBTQ-aktivistának

Hirdetés

Transznemű aktivisták engedély nélkül állítottak fel egy szobrot New York City egyik közparkjában – írja a The Daily Wire.

 

Az illegálisan emelt mellszobor a hetvenes évek közismert fekete transzvesztitájának és LMBTQ-aktivistájának, Marsha P. Johnsonnak állít emléket. Johnson elsősorban arról volt híres, hogy 1972-ben ő alapította meg Sylvia Riverával együtt a Street Transvestite Action Revolutionariest, azaz az utcai transzvesztita aktivisták mozgalmát.

New York városának a vezetése azonban nem adott engedélyt a transzvesztitát ábrázoló alkotás elhelyezésére.

A transznemű aktivisták azért állították fel illegálisan az emlékművet, mert New York City demokrata polgármestere, Bill de Blasio több alkalommal befogadóan nyilatkozott a transzneműekkel kapcsolatban. Az aktivisták szerint de Blasio kijelentéseit, mely szerint “a város úgy fogadja, ünnepli és védi meg a transzneműeket, ahogy vannak”, nem követték tettek, például a transzvesztita szobrának az engedélyezése.

Hirdetés

A transznemű aktivisták ezért úgy döntöttek, hogy saját kezükbe veszik az irányítást. Ezért a Marsha P. Johnsont ábrázoló mellszobrot egyszerűen felállították az amerikai LMBTQ-mozgalmak bölcsőjének számító Stonewall Inn melegbár mellett lévő Christopher Parkban. A közpark már otthont ad egy Gay Liberation (Meleg-felszabadítás) elnevezésű szoborcsoportnak. Eli Erlick aktivista szerint azonban Marsha P. Johnson új mellszobra mégis mérföldkő, mert ez az első olyan emlékmű New York Cityben, amely képviseli a színes bőrű traszneműeket is.

Marsha P. Johnson mellszobra Jesse Pallotta transznemű szobrász alkotása.

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version