Site icon Mai Világ

Szenzációs fejlesztést jelentett be a kormány

Hirdetés

Az elkövetkező években megvalósulhat a már hosszú ideje többször is tervbe vett Budapest-Varsó gyorsvasút, miután az érintett visegrádi négyek: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország miniszterei megállapodtak a beruházásról.

A nyilatkozat szerint a zöldmezős beruházásban felépülő, kétvágányú, legalább 250 kilométer/órás haladási sebességű vasút megvalósíthatósági tanulmánya másfél-két év év alatt fog elkészülni. Ennek megfelelően ma reggel a kiírás már meg is jelent az uniós közbeszerzési értesítőben. A szakmai munka során a diplomáciai szempontokat is figyelembe veszik: novemberben összeül egy munkacsoport, melynek feladata lesz a politikai érdekek egyeztetése is – derül ki az MTI tájékoztatásából.

BudapestPozsonyBrünnVarsó útvonalra tervezett vasút várhatóan csak a négy városban áll meg. A kiírás szerint a megvalósíthatósági vizsgálatok során

Emellett megterveznek legalább négy, darabonként 250 ezer fő ellátására alkalmas intermodális csomópontot az érintett városokban. Az útvonalon várhatóan több fontos műtárgy is felépül: alagutakat, Duna- és Odera-hidat fognak átadni, illetve legalább két helyen jelentős közúti átvezetéssel is számolni kell számos kevésbé jelentős átkelő és létesítmény mellett.

A vasútvonalon a hagyományostól eltérő, nagyobb kapacitású szerelvények közlekednek majd és az egész rendszer intelligens közlejkedési megoldásokkal alakítják ki.

Hirdetés

A szlovákiai Csorbatón megtartott miniszteri találkozón a négy visegrádi ország tárcavezetői kifejtették: teljes mértékben támogatják az óriásberuházást. A magyar félt képviselő Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta:

Közép-Európában nagyon ritkák az észak-déli irányú infrastruktúrák és szűkösek a határátkelési lehetőségek is. Ezeket a versenyhátrányokat mielőbb orvosolni kell, amihez nagyban hozzájárul majd a stratégiai fontosságú új vasúti összekötetés.

Dan Tok cseh közlekedésügyi miniszter stratégiai fontosságúnak nevezte a tervbe vett új vasúti összeköttetést, majd leszögezte: a megvalósításnak mihamarabb el kell kezdődnie.

Andzej Adamczyk, az infrastruktúráért felelős lengyel miniszter rendkívül örömtelinek nevezte, hogy egy újabb kapocs jön létre a négy ország között a vasútvonal által, amely valós konkurenciát jelent majd a légi közlekedésnek.

Érsek Árpád szlovák közlekedésügyi miniszter pedig a nap témáit összefoglalva mondta el: a vasúti fejlesztésen kívül tárgyaltak a közúti fuvarozók helyzetéről, a Via Carpatia közúti infrastruktúra fejlesztésről, valamint néhány, a közös határokon épített, de már használaton kívül lévő épület szanálásáról is.

Hirdetés

Forrás: Szabó Ákos, magyarepitok.hu

Hirdetés
loading...
Exit mobile version