Site icon Mai Világ

Trump szükségállapottal fenyegetőzik

US President Donald Trump speaks to members of the US military during an unannounced trip to Al Asad Air Base in Iraq, December 26, 2018. - President Donald Trump arrived in Iraq on his first visit to US troops deployed in a war zone since his election two years ago (Photo by SAUL LOEB / AFP) (Photo credit should read SAUL LOEB/AFP/Getty Images)

Hirdetés

Nem hajlandó kompromisszumra a demokratákkal az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében Donald Trump amerikai elnök, aki vasárnap a Fehér Házból Camp Davidbe indulva beszélt erről újságíróknak.

„Fel kell építenünk a falat, ez a biztonságról szól, országunk biztonságáról. Nincs más választás, ezt a csatát meg kell nyerni” – mondta Donald Trump

Az elnök szerint a demokraták „megállapodást akarnak”. Megismételte: a részleges kormányzati leállás véget érhet holnap is, és eltarthat nagyon sokáig, ez a demokratáktól függ. Trump megismételte azt a pénteken a kongresszusi vezetőkkel tartott megbeszélése után hangoztatott álláspontját, miszerint szükségállapotot is elrendelhet a déli határ mentén, ez akár napokon belül is megtörténhet. Az amerikai törvények értelmében a szükségállapot elrendelése a határ teljes lezárására és katonai jellegű építkezésre is feljogosítja az elnököt. Aztán is mondta, elfogadhatónak tart „acélból készülő” falat is.

Ugyancsak a részleges kormányzati leállás elhúzódását jósolta az NBC televízió szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke is. Mulvaney ugyanakkor azt mondta: az acélból készülő határfal lehetőséget kínálna a demokratáknak arra, hogy ne szegjék meg ígéretüket és megszavazhassák a szükséges költségvetést anélkül, hogy elfogadnák konkrét fal építését. A demokraták mindeddig elutasították ezt a lehetőséget.

Mulvaney nyilatkozott a CNN hírtelevízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának is. Elmondta: szombaton ő és a munkatársai egyeztettek a kongresszus demokrata párti politikusaival, de a megbeszélések elakadtak. „Mi 5.6 milliárd dollárt kérünk. Ők nulla dollárt ajánlanak” – fogalmazott.

Hirdetés

Mike Pence alelnök vasárnap délután folytatta az egyeztetéseket a kongresszus demokrata párti és republikánus vezető politikusaival a kormányzati leállás feloldásáról. Nancy Pelosi házelnök szombaton azt nyilatkozta: a Demokrata Párt olyan költségvetési tervet terjeszt majd elő, amely lehetővé tenné az adóhivatal és a pénzügyminisztérium működésének megindítását. „Ez szükséges, hogy az amerikai állampolgárok időben megkaphassák az adó-visszatérítésüket” – jelentette ki Pelosi újságíróknak.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvéleménykutató közös felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 50 százaléka Donald Trumpot okolja az elhúzódó konfliktusért, míg 32 százalékuk szerint a demokraták felelősek ezért.

Az amerikai kormányzat december 22-én állt le részlegesen: vagyis egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek nem dolgoznak, alkalmazottaikat szabadságra küldték, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. A képviselőház ugyanis csak olyan költségvetést szavazott meg a kormányzat működéséhez, amely nem tartalmazta az amerikai-mexikói határon építendő falhoz az elnök által kért 5.6 milliárd dollárt. A költségvetési tervezetet a szenátus már nem is tárgyalta meg, tekintettel arra, hogy az elnök vétót helyezett kilátásba.

https://maivilag.com/2019/01/oriasi-osszecsapas-keszul-trumpnak-engednie-kell-vagy-pofara-esik/

Forrás: napi.hu

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version