Site icon Mai Világ

Újabb ország a lehető leghamarabb csatlakozna a BRICS-csoporthoz

Russian President Vladimir Putin (L) and Argentine President Cristina Fernandez de Kirchner drink a toast during a ceremony at the Bicentennial Museum of the presidential palace in Buenos Aires on July 12, 2014. Putin arrived in Argentina in an official visit to strengthen trade alliances before attending the FIFA World Cup Brazil 2014 final match in Rio de Janeiro and the 6th Summit of Heads of State and Government of the BRICS in Brasilia. AFP PHOTO / Emiliano LasalviaEMILIANO LASALVIA/AFP/Getty Images

Hirdetés

Kolumbia arra törekszik, hogy a lehető leghamarabb a BRICS-csoport teljes jogú tagjává váljon, és Brazília támogatni fogja a jelöltségét – áll a brazil és kolumbiai vezetők közös nyilatkozatában, amelyet keddi bogotai találkozójuk után tettek közzé.

A BRICS – amely korábban Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalta magában – jelentős bővülési hullámot élt meg. Az év elején további négy ország – Etiópia, Irán, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek – csatlakozott a csoporthoz, és a jövőben további bővítések várhatók.

Az elnök [Petro] kifejezte Kolumbia érdeklődését a BRICS-hez való mielőbbi teljes jogú tagság iránt, Lula elnök pedig üdvözölte ezt a kezdeményezést, és megígérte, hogy elősegíti Kolumbia jelölését” – olvasható Luiz Inacio Lula da Silva és Gustavo Petro nyilatkozatában.

Számos más ország is kifejezte érdeklődését a nem nyugati gazdaságokat tömörítő csoporthoz való csatlakozás iránt, és néhányan már hivatalosan is benyújtották a kérelmüket, köztük Venezuela, Thaiföld, Szenegál, Kuba, Kazahsztán, Belarusz, Bahrein és Pakisztán.

Februárban Venezuela bejelentette, hogy reméli, hogy a csoport következő, októberi oroszországi csúcstalálkozóján elnyeri a BRICS-tagságot. Nicolas Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy az új többpólusú világ kialakulása “visszafordíthatatlan”, és a csoportot az “emberiség jövőjének” nevezte.

Hirdetés

Nigéria márciusban bejelentette, hogy a következő két évben csatlakozni kíván a BRICS-csoporthoz, mivel a tagságban látja a lehetőséget, hogy hallassa a hangját a globális színtéren.

A csoport októberi, az oroszországi Kazanyban tartandó csúcstalálkozóján várhatóan mintegy 25 ország nyújtja be tagsági kérelmét – mondta a dél-afrikai nagykövet, Mzuvukile Jeff Maqetuka a TASZSZ hírügynökségnek még februárban.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a BRICS jelenleg a globális GDP 36%-át adja vásárlóerő-paritáson (PPP), míg a G7-csoport alig több mint 30%-át.

Az Új Fejlesztési Bank (NDB) vezetője, Dilma Rousseff februárban azt mondta, hogy a BRICS-tagállamok a követke

orosz hírek

Hirdetés
Hirdetés
loading...
Exit mobile version