Európa

Kísérteties jóslat jött a briteknek

Hirdetés

Különös párhuzamot talált a Guardian publicistája Jánisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter és Dominic Cummings, a brit miniszterelnök tanácsadója között. Az utóbbi játssza ma azt a szerepet, amit az előbbi 2015 tavaszán alakított, és lehet, hogy ez kísérteties fordulatot sejtet.

Két dologra nem gondolt Duncan Weldon, a brit Guardian újságírója, amikor 2015-ben azzal bízta meg lapja, hogy helyszíni tudósításokat küldjön a görög válság legújabb fordulójáról Athénből. Azt, hogy a görög kormány akkori politikája hasonlítani fog a londoni kabinet jelenlegi taktikájára, illetve hogy talál két olyan személyt az akkori és a jelenlegi politikai játszma játékosai között, akik viselkedése, szerepe feltűnően hasonlít egymásra.

A 2015 februárjában megválasztott baloldali görög kormány négy hónapon át azzal fenyegette az eurótagállamok vezetőit, hogy kilépteti Görögországot az eurózónából, ha nem engedik el a görög adósság nagy részét, míg a jelenlegi brit kormány azzal revolverezi az EU-tagállamok vezetőit, hogy az október végi kilépési határidő lejártakor válási megállapodás nélkül is kilépteti országát az unióból, ha nem kap engedményt a válás feltételiben.

A fenyegetés lényege akkor is, és most az, hogy Görögország, illetve az Egyesült Királyság kilépése súlyos gazdasági károkat okozna az eurózónának, illetve az Európai Uniónak is, ezért ha ezt el akarják kerülni, akkor engedniük kell. Akkor négy hónapon át nem volt világos, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök csak blöfföl-e, míg most nem világos, hogy Boris Johnson, az egy hónapja megválasztott kormányfő csak blöfföl-e.

Csak egy valamit tart világosnak a Guardian szakírója: mindkét esetben volt egy-egy fontos szereplője a történetnek, aki nem blöffölt, hanem komolyan gondolta a fenyegetést, és elszánt törekvése célja elérésére – legalábbis egy ideig – összhangban volt a regnáló kormányfő próbálkozásával. Görögország esetén ez a személy a jóképű Jánusz Varifakisz pénzügyminiszter volt, míg jelenleg a Brexit című film főhőse, Dominic Cummings, Johnson főtanácsadója ez a szereplő. Utóbbi közelengedése a hatalomhoz fontosabb döntése volt az új kormányfőnek, mint hogy új miniszterekre cserélte az elődjétől, Theresa Maytől megörökölt kormány tagjait – véli a Guardian újságírója.

Hirdetés

A keményvonalas politikus, illetve tanácsadó – bár bizonyára nem örülnek az összehasonlításnak – sok mindenben hasonlít egymásra. Mindketten kívülről érkeznek a politikába: Varufakisz az egyetemi katedrát cserélte le rövid időre a miniszteri bársonyszékkel, míg Cummings kommunikációs szakemberi munkáját hasznosítja politikai tanácsadóként. Mindkettejüknek van egy küldetése, amit, úgy tűnik, fontosabbnak tartanak, mint a kormánypárt, a kormány vagy akár a kormányfő szolgálatát.

Varufakisz bármi áron véget akart venni annak a megszorítópolitikának, amit a fizetésképtelen görög állam finanszírozásáért cserében az eurótagállamok és az IMF elvárt Görögország egymást követő három kormányától 2010 óta. Kész volt arra, hogy véget vessenek a görög eurónak azért, hogy megszabaduljanak a donorok gyámkodásától, akár azon az áron is, ha a drachma visszahozatala gazdasági katasztrófával hoz Görögországra.

Cummings éppen ilyen elszántsággal hajszolja a brexitet, úgy véli, hogy az Egyesült Királyságnak akkor is szakítani kell az EU-val, ha ezt gazdasági hanyatlás és ki tudja meddig tartó bizonytalanság követi, illetve Skócia és Észak-Írország kiszakadhat az Egyesült királyságból. Ez a válási megállapodás nélküli (kemény) brexit esetén várható forgatókönyv. Közös még a görög és a brit mellékszereplő játékában, hogy főnökük szövetségesei ugyan, de nincsenek vele összeláncolva.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!