Európa

Botrány – az olasz miniszter nem a munkanélkülieknek, a migránsoknak adna munkát

Hirdetés

Teresa Bellanova olasz mezőgazdasági miniszter lemondását követelte Matteo Salvini az olasz Sky hírtelevízió műsorában. A Lega Nord vezetője „komoly problémának” nevezte, hogy a miniszter 600 ezer gazdasági migránst legalizálna és vezényelne ki az idénymunkák elvégzésére, miközben olaszok százezrei válnak munkanélkülivé a válság miatt.

Ez azt jelentené, hogy az illegális migránsok helyzete törvényessé válna, csakis azáltal, hogy a kormány munkát adna nekik a mezőgazdaságban. Egy olyan időszakban amikor olaszok milliói váltak munkanélkülivé a koronavírus járvány okozta gazdasági válságban.

„Ha egy stratégiai ágazatban, mint amilyen a mezőgazdaság a kormány 600 ezer illegális munkavállalót legalizálna ebben a drámai helyzetben, az nagyon komoly probléma” – fogalmazott Matteo Salvini az olasz Sky Tg24 hírtelevízió adásában. Hozzátette: „Természetes, hogy ellenzem az illegális migránsok tömeges amnesztiáját, ez ugyanis rossz üzenet azok számára, akik mindig betartották a szabályokat.”

„Most az kéne, hogy legyen a prioritás, hogy segítsünk az olaszoknak a lakáshiteleik, a bérleti díjak és a számláik kifizetésében, illetve a vállalkozások megmentésében. Semmiképp sem annak, hogy amnesztiát adjunk illegális migránsok ezreinek” – fűzte hozzá Salvini később a Twitteren. Korábban a jobbközép Olaszország Fivérei (FdI) párt képviselőházi alelnöke, Fabio Rampelli követelte Bellanova lemondását, amiért az agrárminiszter a nehéz helyzetbe került honfitársai helyett gazdasági migránsokkal akarta megoldani a munkaerőhiányt.

A Giuseppe Conte miniszterelnökkel való együttműködésről szólva Salvini a Sky Tg24 adásában elmondta, hogy eddig is több udvarias megbeszélést tartottak. „De a kormány első rendeletében a Liga 204 javaslatából 203-at nem vettek figyelembe. Ha újra lesz szándék a párbeszéd folytatására, én állok elébe” – mondta az olasz ellenzék vezetője.

Hirdetés

Az olasz kormány a járványhelyzetre hivatkozva szeretne teljes amnesztiát adni az illegális bevándorlóknak. A Liga párt szerint azonban kormányt a látszólagos segítség helyett sötétebb érdekek motiválják.

Az olasz koalíciós kormány újabb tervvel állt elő, hogy legalizálja az országba érkezett illegális bevándorlókat. Ez a „ius Covid” engedély, ami a járványhelyzetre hivatkozva adna feltétel nélküli letelepedési- és munkalehetőséget az olaszországi migránsoknak. Az indítvány értelmében teljes amnesztiát kapnának és lehetőséget, hogy immáron ne csak feketén dolgozhassanak az olasz piacon. Azonban a terv hátsó motivációi túlmutatnak az egyszerű humanitárius segítségnyújtáson.

Már Fabio Rampelli az Olasz Testvérek párt elnöke is rámutatott , hogy az Olasz kormány 600 ezer illegális migránst fogna be idénymunkára, miközben az ország lakosai tömegesen válnak munkanélkülivé. A Liga Párt képviselője Nicola Molteni azt is kijelentette, hogy ez „őrültség” és az országnak nem kellenek „védelem, jogok nélküli és éhbérért dolgozó rabszolgák”. Az olasz kormány Rampelli szerint ezzel a lépésével csak olcsó munkaerőhöz akar jutni, ahelyett, hogy kisegítené a munkanélkülivé vált állampolgárokat. Továbbá azt is hozzátette, hogy a migránsok be sem tartják a kijárási korlátozásokat, ami miatt még inkább veszélyeztetett helyzetbe kerül az ország a járványidőszakban.

Molteni arról is beszámolt, hogy a folyamat nem újdonság és a baloldal 2012 és 2018 között 700 ezer illegális bevándorló előtt nyitotta meg az országhatárokat, akik „szellemekként” mindennemű integráció nélkül bolyongtak az országban és 3 eurós órabérért dolgoztatták őket. Luciana Lamorgese belügyminiszter most a járványhelyzet miatti „szükséges egészségügyi biztosítékokra” hivatkozva ezeknek a bevándorlóknak szeretne amnesztiát adni és integrálni őket az olasz munkapiacba.

Az Adnkronos ügynökség arra is rámutat, hogy a terv bár első ránézésre korlátozott időre biztosítana tartózkodási engedélyt, egyik szakasza értelmében, amennyiben a bevándorló fel tud mutatni egy munkahelyet, az engedély automatikusan munkaügyi tartózkodási engedéllyé alakul és szerződésfüggően a korlátozott időtartamon túli tartózkodást is biztosíthat.

Hirdetés

Forrás: ripost

A kép illusztráció

 

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!