Európa

Rengeteg emlékművet meggyaláztak LMBTQ-aktivisták Lengyelországban

Hirdetés

A lengyel ügyészség vizsgálja a varsói emlékművekre kifüggesztett LMBTQ-zászlók eseteit, az eljárás a vallási érzelmek megsértésén, valamint emlékművek megbecstelenítésén alapul – közölték  az illetékes hatóságok.

Az eljárást Sebastian Kaleta lengyel igazságügyi miniszterhelyettes kezdeményezésére indították el, miután több ismert fővárosi emlékműre ismeretlen tettesek a LMBTQ-jogi mozgalmat jelképező hatszínű szivárvány zászlókat rögzítettek, valamint szájmaszkokat az anarchista mozgalomra utaló jelképekkel.

A szoborrongálásról több rendőrségi bejelentés is érkezett.

Az eljárás előkészítő szakaszában az ügyészség próbálja azonosítani az elkövetőket. A tettért két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. A szóban forgó emlékművekről – köztük a Lengyelország történelméhez több szálon kötődő belvárosi Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szoborról, illetve a Lengyel Tudományos Akadémia székhelye előtt álló Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász, a heliocentrikus világkép megalkotója szobráról – készült fényképeket szerdán néhány, radikális baloldali tartalmakat közvetítő közösségi honlapon közölték. A képekkel együtt közzétett manifesztum „a különbözőség tüntetéséről”, a homofóbia elleni harcról szól.

Az LMBTQ mozgalom témája legutóbb a nemrég befejezett elnökválasztási kampányban vetődött fel Lengyelországban. Andrzej Duda újraválasztott elnök a szavazás előtt úgynevezett családvédelmi chartát írt alá, amelyben többek között megígérte: nem engedi meg, hogy azonos nemű párok örökbe fogadhassanak gyermeket.

Hirdetés

Forrás: Demokrata

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!