Itthon

Fekete-Győr megy, de ki lehet a Momentum új elnöke?

Hirdetés
Öt év után új elnöke lesz a Momentumnak. Megnéztük, ki lehet az, aki átveheti a párt vezetését. Bárki is lesz, nem könnyű örökséget vesz át elődjétől, aki kezdetektől vezette a szervezetet.

Miután Fekete-Győr Andrástól az önmaga mellett kért bizalmi szavazáson a Momentum küldöttei megvonták a bizalmat és lemondott elnöki posztjáról, napirendre került az utódlás kérdése. A párt novemberben rendezi a kérdésben döntő rendkívüli tisztújító kongresszusát, addig pedig ügyvezető elnökként Orosz Anna irányítja a Momentumot.

Fekete-Győr András leváltása nagy esemény a szervezet életében, hiszen öt évig vezette a Momentumot, ő volt a első elnökük, akinek még mindig komoly informális befolyása van a közösségben. Kérdés, hogy mennyi marad ebből hosszabb távon. Itt érdemes egy kicsit elidőzni, ugyanis az első hírek még arról szóltak, hogy a küldöttgyűléssel szemben a párttagok nagy része most sem váltotta volna le posztjáról a politikust.

Azóta kiderítettük ugyanakkor, hogy

Fekete-Győr Andrást óriási, háromnegyedes többséggel szavazták le a küldöttgyűlésen. Egészen pontosan a küldöttek 76 százaléka döntött úgy, nem szeretné, ha ő maradna a párt elnöke.

A küldöttgyűlést megelőző pénteki és szombati napon a választmány tagjai – jogkövetkezmény nélkül ugyan, de szintén véleményt mondhattak a kérdésben.  A Momentumban uralkodó közhangulatot talán ez a szavazás írja le jobban, és ez erről megjelent hírekkel ellentétben nemhogy nem volt többségben az elnök maradását kívánó vélemény, hanem kisebb arányban, de meggyőző többség, 63 százalék szavazott a távozására. Akik viszont a maradása mellett voltak, érhető módon csalódottak most.

Úgy tudjuk a tagság, főleg a fővárosi momentumosok nagyrészt reményteli hangulatban várják a tisztújítást. Azt várják, hogy az új elnök lendületet ad majd a Momentumnak. Egyelőre azonban még az indulók névsora sem véglegesedett, ezért megnéztük, kik szállhatnak versenybe az elnöki posztért.

Hirdetés

Soproni, Donáth, Cseh? Ki akar vajon Fekete-Győr örökébe lépni?

Az elmúlt években is többször felmerült a terézvárosi polgármester, Soproni Tamás neve, aki esetleg válthatná Fekete-Győrt. Ők ketten a kezdetektől együtt vettek részt a Momentum vezetésében, de 2017-ben a pártelnök lemondással zsarolta az elnökség többi tagját, és ez kapcsolatukban törést eredményezett. A 2018-as választást követően nyílt titok volt, hogy viszonyuk megromlása után Fekete-Győr helyére szeretett volna lépni.

Jelenleg nem tervezi, hogy indul az elnöki pozícióért a rendkívüli tisztújításon – jelezte megkeresésünkre Soproni, akit pedig információink szerint a pártban sokan szívesen látnának az elnöki székben. Amikor arról kérdezzük, hogy a későbbiekben – például a tavasszal, a választásokat követően esedékes rendes tisztújításon – megpályázza-e a párt vezetését, úgy fogalmaz,

 „a politikában sem lehet mindent előre látni, ezért erre a kérdésre nem tudok biztos választ adni”.

Mindez egybecseng momentumos forrásainktól származó értesüléseinkkel, miszerint Soproni jelenleg VI. kerületi polgármesteri munkájára koncentrál, és rövid távon nem ambicionálja az elnökséget. Tény ugyanakkor, hogy Soproni a kezdetektől a Momentum egyik legismertebb politikusa, most már több éves polgármesteri tapasztalattal, és kezdetektől a párt vezető testületének tagja.

Korábban felvetődött Donáth Anna neve is, aki mellett szól, hogy a párt egyik legismertebb és legnépszerűbb politikusa, komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik Magyarországon és EP-képviselői munkájának köszönhetően most már nemzetközi szinten is. Úgy tudjuk azonban, Donáth egyelőre épp az EP-képviselői pozíciója miatt nem tervezi, hogy indul az elnökségért. A két tisztség ha nehezen is de összeegyeztethető lenne, azonban jelenleg inkább brüsszeli feladatára koncentrálna.

Cseh Katalin esetében hasonló a helyzet. A családja cége körül kirobbant ügy nem csak országos szinten, hanem a párton belül is megtépázta népszerűségét, amely korábban sem volt olyan magas mint Donáthé, vagy Orosz Annáé. Egy általunk megkérdezett momentumos, úgy véli alaptalanul támadják a politikust a családi cég ügyei miatt, de ettől függetlenül nem őt választaná a párt elnökének. Szerinte „Katka” nagyon ügyes és tapasztalt politikus, de nem vezető típus.

Hirdetés

 

Hajnal, Nemes, Orosz? Kinek pályázik eséllyel a Momentum elnöki posztjára?

Az országosan ismert és a pártban kifejezetten népszerű politikusok közé tartozik Hajnal Miklós is, aki mellett szól az is, hogy a Hegyvidéken megnyerte az előválasztást. Hajnal azonban a párton belül Fekete-Győr bizalmi köréhez tartozik, ezért kérdéses, hogy egyáltalán pályázik-e az elnökségre. Emellett korántsem biztos, hogy egyéniben képes lesz legyőzni a Fidesz ellene induló jelöltjét, Fürjes Balázs kormánybiztost, és ha a pártelnök nem jut be a parlamentbe, az általában nem jó ómen vezetői karrierjére nézve.

Felvetődött még a párt korábbi elnökségi tagja, a pécsi alapszervezet vezetője, Nemes Balázs neve is, de ő szoros versenyben alulmaradt az előválasztáson a Párbeszéd jelöltje, Mellár Tamás ellen, és kevéssé valószínű, hogy befutó helyet kapna az ellenzéki listán, így nagy valószínűséggel nem jut a parlamentbe. Nemest megkérdeztük, indul-e a tisztújításon, de nem akart a kérdésre válaszolni.

Nagy valószínűséggel indul az elnöki pozícióért Orosz Anna is,

és talán neki van a legnagyobb esélye arra, hogy elnökké válasszák. A politikus ugyanis rendkívül népszerű a párt tagsága körében, és a belé vetett bizalmat csak emelte, hogy meggyőző fölénnyel nyerte az előválasztást körzetében a DK-s Gy. Németh Erzsébettel szemben.

Orosz Annát sikerült elérnünk, de telefonon nem kíván nyilatkozni az ügyben. Ugyanakkor úgy tudjuk, szinte biztos, hogy megpróbálja megszerezni a párt vezetését. A politikus korábban egy ideig szüneteltette a párttagságát, de a Momentum alapítói közé tartozik, és tagja volt már a 2017-ben megválasztott első elnökségnek.

Hirdetés
Hirdetés

Oroszt egy párttársa integratív személyiségként jellemezte, aki rendkívül népszerű a pártban, és

szerinte jól tudná vezetni a Momentumot.

Ebben sokak szerint sokkal jobb lenne, mint Fekete-Győr volt, akinek inkább a reprezentáció, a nyilvános kommunikáció volt erőssége, mint a vezetés. Ugyanakkor Orosz e téren sem marad el elődjétől, kifejezetten jól kommunikál, kezdetektől sok nyilvános szereplése volt. Egy a pártból már jó ideje kilépett momentumos szerint Orosz Anna viszont tárgyalásban gyengébb mint elődje.

 

Nehéz fél év vár az új elnökre

Kérdés, hogy erre a közeljövőben mennyire lesz nagy szüksége, hiszen a jelenlegi rendkívüli tisztújítás alig fél éves, ideiglenes mandátumot ad a most megválasztandó elnöknek. Akit tehát most megszavaznak, nagyrészt kényszerpályán vezeti majd a pártot, különösen az előválasztás eredményeinek fényében.

A Momentum tagságának erről az időszakról alkotott képét ugyanakkor valószínűleg nagyban meghatározza majd a választási eredmény.

Amennyiben a Momentum politikusai a párt története során először bejutnak az országgyűlésbe, ez önmagában sikerként kommunikálható, és erre Orosz Annának  például van is esélye.

Hogyha sikerülne önálló frakciót alakítaniuk, az pedig kifejezetten jó eredménynek minősülne a tagok szemében.

Ez azonban nagyban függ attól is, hogy mennyi bejutó helyet sikerül majd a Momentumnak megszereznie az ellenzéki összefogás tervezett közös listáján. Az új pártelnök teljesítményének fokmérője épp ezért talán az lehet, hogy mennyire sikerül érvényesítenie pártja érdekeit az erről döntő tárgyalásokon. Mivel a Gyurcsány Ferenc és a DK szinte biztosan nem fogja elfelejteni a Momentumnak, hogy Dobrev Klára ellenfelét támogatták a második fordulóban, valószínűleg nem lesz könnyű dolga.

 

Írta: Pálfy Dániel Ábel (Mandiner)

 

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!