Európa

Danilov Oroszország megsemmisítésére szólított fel

Hirdetés
Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsának titkára, Olekszij Danyilov a kijevi biztonsági fórumon tartott beszédében Oroszország megsemmisítésére szólított fel.

“Egyszerűen el kell pusztítani őket, hogy megszűnjenek országként létezni azokon a határokon belül, ahol most léteznek” – mondta.

Danyilov emellett “barbároknak” nevezte az oroszokat, a Moszkva és Kijev közötti esetleges tárgyalásokat pedig “méltatlannak”.

Korábban azt is mondta, hogy az orosz nyelvnek teljesen el kell tűnnie Ukrajna területéről.

Emellett kiemelte, hogy az orosz ajkú ukránokkal való kölcsönös megértés szükségességéről szóló narratíva nagyon veszélyes az államra nézve.

Vlagyimir Putyin a maga részéről korábban azt mondta, hogy maga az ukrán nyelv eltörlésének kérdése Oroszországban törvénytelen, hiszen több millió ukrán menekült él Oroszországban.

Hirdetés

November elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miután a nyugati média arról számolt be, hogy Kijevet az Oroszországgal való párbeszéd felé terelik, megnevezte Ukrajna feltételeit a tárgyalások megkezdéséhez. Szavai szerint ezek a következők: “a területi integritás helyreállítása, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartása, minden veszteség megtérítése, minden háborús bűnös megbüntetése és garanciák arra, hogy ez nem ismétlődik meg”.

Ugyanakkor Zelenszkij korábban aláírta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalások ellehetetlenítéséről szóló rendeletet. Azt is mondta, hogy Kijev nem fog párbeszédet folytatni Moszkvával, amíg Putyin hivatalban van.

Mint maga az orosz elnök is megjegyezte, Moszkva mindig is azt mondta, hogy nyitott az Ukrajnáról szóló tárgyalásokra, ha Kijev megérik, akkor közvetítői erőfeszítésekre lesz szükség azok részéről, akik felajánlják azokat.

Dmitrij Peszkov elnöki sajtótitkár hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem tud és nem is akar tárgyalni, “ennek megfelelően az Oroszországi Föderáció céljait a különleges katonai művelet folytatásával fogja elérni”.

orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!