Európa

Nekiment a román külügy Kijevnek

Hirdetés

Az új ukrán kisebbségi törvény kapcsán – amelyet múlt héten fogadtak el Kijevben, és amely a kárpátaljai magyar szervezetek szerint semmi javulást nem hoz, de román elemzők is bírálták – a bukaresti külügyminisztérium szokatlanul kemény hangvételű közleményt adott ki.

Eszerint sajnálatosnak tartják, hogy az ukrán parlament a Velencei Bizottsággal való konzultáció nélkül fogadta el a nemzeti kisebbségekről szóló új törvényt, pedig ez minden bizonnyal hozzájárult volna ahhoz, hogy átfogó és az erre a területre vonatkozó európai jogi normák tekintetében világos szöveg szülessen.

A külügy azt is sajnálatosnak tartja, hogy a jogszabály elfogadása előtt nem egyeztettek az ukrajnai román közösség képviselőivel, ahogyan azt a román fél kérte. A minisztérium ugyanakkor felszólítja az ukrán hatóságokat, hogy legalább ebben a szakaszban konzultáljanak a Velencei Bizottsággal, és maradéktalanul hajtsák végre annak ajánlásait.

Bukarest azt is kifogásolja, hogy a törvény nem javítja ki azokat jogszűkítéseket, amelyeket a Velencei Bizottság és a román fél is kifogásolt az oktatási és nyelvtörvényben, nem garantálja megnyugtató módon az anyanyelvű oktatáshoz való jogot, félreértelmezhető nyelvezetet használ a kisebbségi jogok érvényesítését ellenőrző állami hatóságok és kisebbségi szervezetek kompetenciáit illetően.

Ráadásul a kisebbségi törvény nem elég egyértelmű a közigazgatási nyelvhasználatot illetően, illetve semmilyen előírást nem tartalmaz a bírósági anyanyelvhasználat tekintetében. Bukarest szerint a törvény további hiányossága, hogy nem tisztázza sem a többnyelvű feliratozásnak, sem a nemzeti kisebbségi szervezetek finanszírozásának kérdését.

Hirdetés

Bukarest olyan dolgokat kér számon Ukrajnán, amelyeket a román hatóságok sem rendeztek megnyugtatóan – jegyzi meg a hírt közlő Főtér.ro.

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!