Európa

Megtagadta az uniós állam, hogy F-16-osokat küldjön Ukrajnába

Hirdetés

Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter pénteken arról beszélt, hogy operatív szempontból nem lehetséges, hogy Belgium F-16-os vadászrepülőgépeket szállítson Ukrajnába. Alexander de Croo szövetségi kormányfő csütörtökön bejelentette: a kormány megvizsgálja, át lehet-e engedni a vadászgépeket Ukrajnának. A miniszterelnök szerint minden lehetőséget meg kell vizsgálni, az is járható út, hogy Kijev csak kiképzéshez használja a repülőgépeket és nem harci bevetésekhez – írja a Mandiner.

BELGIUM AZÉRT NEM TUD F-16-OSOKAT KÜLDENI, MERT NEKÜNK IS SZÜKSÉGÜNK VAN A REPÜLŐGÉPEINKRE: A KIKÉPZÉSEKHEZ, VALAMINT A BENELUX ÁLLAMOK ÉS A BALTI ÁLLAMOK LÉGTERÉNEK VÉDELMÉHEZ”– szögezte le a védelmi miniszter.

 

Hangsúlyozta, hogy Belgium elsősorban saját lakossága biztonságáért felelős, továbbá a balti államokéért, amelyek nem rendelkeznek vadászgépekkel, de NATO-tagállamok, és közvetlen érzik az orosz fenyegetést.

„NINCS ELVI PROBLÉMÁM AZ F-16-OSOK UKRAJNÁBA SZÁLLÍTÁSÁVAL, DE VÉDELMI MINISZTERKÉNT KÖTELESSÉGEM FELELŐSSÉGTELJESNEK LENNI. NEM GYENGÍTHETEM A VÉDELMET, POLGÁRTÁRSAINK BIZTONSÁGÁT ÉS A MŰVELETI KÉPESSÉGEINKET. HA EGYESEK EZEKET KOCKÁRA AKARJÁK TENNI, AZ AZ Ő FELELŐSSÉGÜK”– jelentette ki.

Hirdetés

A politikus azzal folytatta, a belgiumi F-16-os vadászgépeket fokozatosan korszerűbb F-35-ösökre cserélik, azonban a régebbi gépekre és azok alkatrészeire is szüksége lesz a haderőnek.

Forrás:

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!