EurópaVilág

Erdogan üzent a palesztin konfliktus kapcsán

Hirdetés

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, hogy a közel-keleti béke csak Palesztina függetlenségével lehetséges, utalva az 1967-es határokon belül egy független palesztin állam létrehozásáról szóló 2012-es ENSZ-határozat végrehajtására.

“A fenntartható közel-keleti béke biztosítása csak a palesztin probléma végleges megoldásával lehetséges. Nincs szükség a lángok szítására, az igazságos békének nincsenek vesztesei, a palesztin kérdést a nemzetközi jog és a két állam együttélésének elismerése alapján kell megoldani. Törökország megteszi a szükséges diplomáciai erőfeszítéseket a konfrontáció mielőbbi befejezése és a feszültség csökkentése érdekében” – mondta a török államfő az isztambuli asszír keresztény Szűz Mária-templom helyreállításának ünnepségén. Beszédét a TRT Haber tévécsatorna közvetítette.

“SAJNOS JERUZSÁLEM, AMELY ÉVSZÁZADOKON ÁT A BÉKE FÖLDJÉNEK SZÁMÍTOTT, A FESZÜLTSÉG SZIMBÓLUMÁVÁ VÁLT, AHOL A MUSZLIMOK JOGAIT MEGSÉRTIK. A PALESZTIN ÁLLAM ELISMERÉSE, AMELYNEK FŐVÁROSA KELET-JERUZSÁLEMBEN VAN, SÜRGŐS ÉS HALASZTHATATLAN SZÜKSÉGLET” – MONDTA ERDOGAN.

Október 7-én reggel a Gázai övezetből rakétatámadások indultak izraeli területre. Ezzel egyidejűleg fegyveresek csoportjai hatoltak be Izrael területére.

Az izraeli hatóságok jóváhagyták azt a korábban bejelentett döntést, hogy az országot “hadiállapotba” helyezik, ami nagyszabású katonai műveletek megkezdését jelenti. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) bejelentette, hogy a palesztin exklávéból érkező támadás megtorlásaként elindítja a “Vaskardok” hadműveletet.

Hirdetés

Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának jelenlegi vezetője szerint a palesztin támadás megtorlásként indult Izrael agresszív fellépése miatt a Jeruzsálem központjában lévő Al-Aksza mecsettel kapcsolatban. Ilyen körülmények között Joav Gallant izraeli védelmi miniszter jóváhagyta a tartalékosok behívását.

A legfrissebb jelentések szerint a rakétatámadásoknak több mint 300 izraeli halt meg és több mint 1500-an megsebesültek. Az izraeli támadásoknak több mint 300 palesztin halálos áldozata és csaknem 1900 sebesültje van.

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!