Európa

A globalisták megfejtették a Fico-merényletet: Putyin

Hirdetés

A Denník N, a szlovák kormányt támadó ellenzéki médiumok egyik zászlóshajója szerda este azt írta: „A Robert Ficót megtámadó férfi korábban kapcsolatban állt az oroszbarát Slovenskí branci nevű csoporttal – jelentette Panyi Szabolcs magyar oknyomozó újságíró. A Slovenskí branci 2016-ban osztott meg egy fotót a Facebookon, amelyen a merénylő látható.”

Ez így nagyon jól hangzik. Akár a szlovák Wikipédiáról még mellé tehetjük azt az idézetet is, amely szerint „Ha a NATO és az USA szlovák katonákat is bevonna az Orosz Föderáció elleni konfliktusba, nagyon igyekeznek, nem kapnák meg a Slovenskí branci tagjait, ők inkább a másik oldalon állnának.

Csak két baj van ezzel. Az egyik, hogy akitől származik – Ján Čarnogurský, Szlovákia volt miniszterelnöke – nem volt a szervezet vezetője, de még tagja sem, ráadásul 2019-ben jelentette ki ezt, amikor a kelet-ukrajnai konfliktusra (vagy polgárháborúra) még úgy tekintettek a paramilitárisok, mint a soviniszta kijevi vezetés harcára egy nemzeti kisebbség ellen.

Márpedig az emberek, a nézőpontok változhatnak. E tekintetben elég csak arra utalni, hogy 2022. február 24-e előtt számtalan híradás jelent meg a nyugati sajtóban az ukrán neonáci és újfasiszta csoportok, az államilag támogatott Bandera-kultusz népszerűségének ijesztő terjedéséről, majd az orosz invázió után a szóban forgó médiumok egy csapásra szabadságharcosokká maszkírozták át az Azov és a Jobb Szektor harcosait, és azt állították: csak az orosz propagandisták akarják befeketíteni ezeket az áldott jó embereket.

Szóval, Slovenskí branci és Panyi Szabolcs. Utóbbiról azt érdemes tudni, hogy 2013 és 2018 között az Index.hu politika rovatának szerkesztője és újságírója volt. Fulbright-ösztöndíjjal tanul az Egyesült Államokban, ahonnan külpolitikai és nemzetbiztonsági érdeklődéssel tért haza, s csatlakozott a többek között Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatának támogatását élvező Direkt36-hoz. Mellette pedig a varsói központú VSquare.org visegrádi régiós tényfeltáró újságírói platform egyik alapítója, 2023-tól a közép-európai oknyomozások vezetője.

Hirdetés

Annak a VSquare.org-nak, amelynek fő szponzorai között az uniós Journalismfum.eu mellett a „dollárbaloldallal” összeforrott National Endowment for Democracy-t (NED) és az USAID-et is megtaláljuk. És annak a VSquare.org-nak, amelynek vezető anyaga a merénylet után is egy Robert Ficot sározó úgynevezett oknyomozó riport.

A portál korábban is próbálta már hírbe hozni a Slovenskí brancit az oroszokkal, de kemény bizonyítékokat nem igazán tudott bemutatni. Most persze megint kapóra jött a szervezet, mert igaz, ami igaz, Juraj Cintulának tényleg készült egy közös fotója az alakulattal még 2016-ban. Ebből pedig már le lehet vezetni vagy azt, hogy a merénylő bolond, vagy azt, hogy nem is az európéer progresszívek támogatója. Függetlenül attól, mit mond ő vagy a fia.

A terv működik, egyes Telegram-csatornákon már meg is jelentek olyan bejegyzések, amelyek szerint az oroszpártinak bélyegzett Ficót tulajdonképpen Vlagyimir Putyin akarta megöletni a Slovenskí branci egyik emberével, hogy aztán az ukránok nyakába varrhassa az akciót.

De ezzel megint csak két probléma van. Az egyik az, hogy a paramilitáris csoport évekkel ezelőtt feloszlott. A másik ennél is jelentősebb, mivel egy olyan tanulmányt érint, amely nem az euroatlantista elit pénzéből élők spekulációit tartalmazza, hanem egy tudományos kutatás eredményeit.

PLOS One-on megjelent „Paramilitárisok, parochializmus és béke: A Slovenskí Branci erkölcsi alapjai és személyiségjegyei” című dolgozatról van szó (a szerzői: Pavol Kosnáč,Justin E. Lane,Monica Duffy Toft,F. LeRon Shults). Ebben a következőket olvashatjuk:

Hirdetés

„Bár úgy tűnik, hogy ezen [a szervezet által vallon – a szerk.] értékek és meggyőződések közül sok jól illeszkedik a jelenlegi orosz narratívához (pl. pánszláv identitás, bizalmatlanság a NATO-val szemben), fontos megjegyezni, hogy amikor Oroszország megszállta Ukrajnát, a Slovenskí Branci vezetősége agresszióként elítélte az inváziót. Ez azt sugallja, hogy a félkatonai csoportok értékrendjét összetett és sokrétű, nem pedig leegyszerűsítően polarizált politikai kereteken alapuló értékrendként kell értelmezni.”

„Bár a csoport értékei némi átfedést mutatnak az orosz értékekkel, végső soron a szlovák szuverenitás és biztonság védelmének alapértéke központibb szerepet játszott a csoport igazodásában a 2022-es ukrajnai orosz invázió óta. Ez valószínűleg azért van így, mert Oroszország akcióit (bizonyos értelemben) úgy tekintik, mint az 1968-as csehszlovákiai invázió egy változatának megismétlésére tett kísérletet.”

Vagyis a Slovenskí Branci nem volt oroszpárti szervezet, és ha nem is fordult akkorát, mint a nyugati sajtó 2022-ben, de kifejezetten ellenezte a „különleges katonai műveletet”. A szakértők szerint, aki mást mond, abba a hibába esik, hogy súlyosan leegyszerűsíti a félkatonai csoportok értékelését. A leegyszerűsítés pedig a propagandisták kedvelt eszköze. Amivel persze nincs baj, ha a cél olyan „nemes”, mint amilyet a VSquare.org szponzora, a NED tűzött ki maga elé: „Megnyerni az eszmék csatáját” Oroszország, Kína és a „trójai falovaik”, mint Orbán és Fico ellen.

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!