Világ

Az Egyesült Államok ezzel a döntésével kirobbanthatja a világháborút

Hirdetés

Antony Blinken amerikai külügyminiszter finoman arra utalt a NATO külügyminiszterek informális ülésének végén Prágában, hogy a Harkovon túli oroszországi területeken is bevethetik a nyugati fegyvereket az ukránok. Ezzel az Egyesült Államok szabad utat enged Ukrajnának az Oroszország elleni támadásban.

„Továbbra is azt fogjuk tenni, amit eddig is tettünk, ami a következő: szükség szerint alkalmazkodni és kiigazítani”– mondta Antony Blinken egy prágai sajtótájékoztatón, a vezető diplomaták kétnapos találkozója végén a New York Times beszámolója szerint, amit a Magyar Nemzet szemlézett. 

Egy riporter azt kérdezte tőle, hogy az Egyesült Államok engedélyezheti-e Ukrajnának, hogy amerikai gyártmányú fegyvereket használjon Oroszországban mélyebbre mért csapására. Az „alkalmazkodni és kiigazítani” kifejezést Blinken használta szerdán a moldovai Chisinauban tartott sajtótájékoztatón, hogy azt sugallja, hogy Biden jelentős politikai váltásra készül, és engedélyt ad Ukrajnának a fegyverekkel történő csapásra Oroszország területén, ahogyan azt ukrán és európai vezetők hetek óta sürgetik.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken Prágában egy sajtótájékoztatón kijelentette, üdvözli az Ukrajnára vonatkozó korlátozások lazítását, és hogy a szövetséges kormányok vezető diplomatái némi előrelépést értek el az Ukrajnáról folytatott megbeszéléseken. Hozzátette,

megállapodtak abban, hogy a NATO-nak nagyobb koordinációs szerepet kell játszania az Ukrajnának nyújtott katonai segélynyújtásban, és a tagországoknak évente legalább negyvenmilliárd eurónyi segélyt, mintegy 43 milliárd dollárt juttatnak „ameddig szükséges”. Ez kiszámíthatóságot adna Ukrajnának a hosszú távú védekezés tervezésében.

Hirdetés

„A diplomaták abban is megegyeztek, hogy megpróbálják lerövidíteni Ukrajna útját a NATO-tagság felé” – mondta.

Joe Biden amerikai elnök titokban már engedélyezte Ukrajnának, hogy a harkovi térségben használja oroszok elleni csapára az amerikai fegyvereket.

Forrás: origo

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!