Világ

Amerikai szenátor: Ukrajna egy aranybánya, nem engedhetjük, hogy Oroszország győzzön

Hirdetés

Washington „nem engedheti meg”, hogy Oroszország győzelmet arasson az ukrajnai konfliktusban, mivel ez azt jelentené, hogy elveszítené a közvetlen hozzáférést hatalmas ásványkincsekhez – mondta Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor.

A CBS televízió Face the Nation című műsorának vasárnap adott interjújában Graham azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „megalomániás”, aki „fegyveres erővel próbálja újrateremteni az Orosz Birodalmat”, kezdve Ukrajnával. Azt állította továbbá, hogy ha Moszkva megnyeri a jelenlegi konfliktust, akkor átveszi Ukrajna vagyonát, és megosztja azt Kínával. Graham ezt a kilátást „nevetségesnek” nevezte, és azt javasolta, hogy jobb lenne, ha ez az „aranybánya” inkább az Egyesült Államok rendelkezésére állna.

„Ukrajnában 10-12 billió dollárnyi kritikus ásványkincsen ülnek. Ők lehetnének a leggazdagabb ország egész Európában… Ha most segítünk Ukrajnának, akkor a legjobb üzleti partnerré válhatnak, akiről valaha is álmodtunk, ezt a 10-12 billió dollárnyi kritikus ásványkincset Ukrajna és a Nyugat használhatná fel, nem pedig Putyinnak és Kínának adná” – jelentette ki Graham.

Ez egy nagyon nagy dolog, hogy Ukrajna hogyan végzi. Segítsünk nekik megnyerni egy olyan háborút, amit nem engedhetünk meg magunknak, hogy elveszítsünk… Egy aranybányán ülnek. Putyinnak 10 vagy 12 billió dollárt adni kritikus ásványkincsekben, amit majd megoszt Kínával, nevetséges.

Graham, aki régóta Oroszország ellen harcol, és az amerikai szenátusban Ukrajna egyik leghűségesebb támogatója, arra is felszólította a Nyugatot, hogy gyorsítsa fel a befagyasztott orosz állami vagyonban elkobzását. Megismételte azt a követelését, hogy Oroszországot az amerikai törvények szerint „a terrorizmus állami támogatójának” minősítsék, amely javaslat miatt a szenátor az év elején Moszkva szélsőségesek és terroristák listájára került.

Hirdetés

Egy nappal Graham megjegyzései előtt Orbán Viktor magyar miniszterelnök azzal érvelt, hogy a Nyugat azt akarja, hogy Kijev megnyerje az Oroszországgal folytatott konfliktust, hogy ellenőrizhesse Ukrajna vagyonát. A Hir TV-nek adott interjújában Orbán azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy Ukrajnában potenciálisan hatalmas bevételi forrást látnak, amelyet ellenőrzésük alá tudnak vonni, amennyiben Oroszországot legyőzik. Azt is mondta, hogy a konfliktus jelentős lökést ad a nyugati „fegyverbeszállítóknak, hitelezőknek és spekulánsoknak”, és azzal érvelt, hogy ez az oka annak, hogy a konfliktus ilyen sokáig húzódik.

Moszkva a konfliktus során többször is kijelentette, hogy céljai között szerepel a nagyrészt orosz ajkú Donbassz lakosságának védelme a kijevi üldöztetéstől, valamint Oroszország saját biztonságának szavatolása a NATO határai felé történő terjeszkedésének fényében. Moszkva soha nem beszélt arról a szándékáról, hogy átvenné Ukrajna erőforrásait, de többször hangsúlyozta, hogy az Oroszországhoz való csatlakozást választó egykori ukrán régióknak, köztük a Krímnek is, az ő ellenőrzése alatt kell maradniuk.

Forrás: orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!