Európa

Szimpla fegyverkunyerálásba csapott át az ukrajnai újjáépítési konferencia

Hirdetés

Bár a show látványos maradt, az ukrajnai újjáépítési konferencia hátterében komoly problémák merültek fel. Kijevben tombol a hatalmi harc, erről azonban senki nem beszélt a találkozón. Pedig az ember, akinek leginkább ott kellett volna lennie, egy nappal a találkozó előtt lemondott írja a mandiner.

Nem a legkedvezőbb előjelekkel kezdődött meg az ukrán újjáépítéssel kapcsolatos konferencia Berlinben június 11-én. Az ukrán áldozatiság mítosza kezd szertefoszlani, ahogyan egyre több nyugati donorország tesz fel kellemetlen kérdéseket a kijevi elnöki hivatalnak és személyesen Zelenszkijnek a sorozatos tisztogatások miatt, amelyeket a kormányban és környékén végez. A hivatalos ukrán álláspont szerint egyes esetekben korrupciós gyanú merült fel a kirúgott miniszterek és egyéb csúcsvezetők esetén, máskor egyszerűen csak „hatékonyabbá” akarják tenni az irányítást, ehhez pedig személycserékre van szükség.

A nyugati (elsősorban az amerikai és a német) tisztviselők azonban nem nagyon hiszik el az indoklást. A gyanakvás akkor ütötte fel igazán a fejét, amikor Zelenszkij májusban kirúgta Olekszandr Kubrakovot, Ukrajna infrastruktúráért felelős miniszterét. Már akkor megjelentek azok a határozott vélemények, hogy a kiváló nyugati kapcsolatokkal (egyesek szerint túl jókkal, már-már Zelenszkij pozícióját veszélyeztetőkkel) rendelkező és sorra remek eredményeket produkáló tárcavezetőnek mindössze

AZÉRT KELLETT TÁVOZNIA, MERT NEM TUDOTT FELTÉTLEN LOJALITÁST MUTATNI AZ ELNÖK EGYRE ZAVAROSABB VEZETŐI HÚZÁSAI IRÁNT – VAGYIS NEM HELYESELTE ZELENSZKIJ IDŐNKÉNT AD HOC JELLEGŰ, IDŐNKÉNT TELJESEN ELLENTMONDÁSOS DÖNTÉSI GYAKORLATÁT.

Kubrakov menesztése hírére több nyugati ország jelezte: nem ért egyet az indoklás nélküli, vagy érezhetően mondvacsinált ürüggyel végrehajtott tisztogatásokkal, főként azok esetében, akikkel a leggördülékenyebben és legátláthatóbban tudtak együtt dolgozni. Kijev érdemben nem reagált a felvetésekre, elemzők szerint azonban a politikai lefejezések a kiszámíthatatlan, emiatt gyenge kormányzás képét vetítik a nyugati donorok elé, amelyek elbizonytalanodhatnak a finanszírozási gyakorlatot illetően.

Hirdetés

A java azonban még csak ezután jött. Mindössze egy nappal a berlini újjáépítési konferencia előtt süllyesztőbe került Musztafa Najem, az ukrán helyreállításért és infrastruktúráért felelős ügynökség vezetője is. Lényeges különbség, hogy Kubrakovval ellentétben őt nem kirúgta Zelenszkij, hanem magától távozott, tiltakozásul a munkája ellehetetlenítése ellen. Ez volt az a pillanat, amikor az újjáépítési konferencia már a kezdete előtt látványos show-műsorrá degradálódott, miközben a háttérben feszült beszélgetések kezdődtek arról, hogy az ukrán vezetés valóban komolyan gondolja-e az újjáépítést, vagy épp ellenkezőleg, a pénzzel egészen más tervei vannak.

Forrás:

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!