Világ

Biden kampánystábja “depresszióba” zuhant

Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök újraválasztási kampányát állítólag megzavarták Donald Trump közelmúltbeli adománygyűjtési sikerei, mivel a hivatalban lévő elnök csapata arra számított, hogy hatalmas pénzügyi előnyre tesz szert, miután a republikánus kihívót 34 bűncselekmény vádjával elítélték.

A Biden-csapat azt tervezte, hogy a 2024-es verseny utolsó hónapjai felé „egy készpénzlavinába” temeti az ex-elnök kampányát – jelentette vasárnap a Politico. Ehelyett Trump már két egymást követő hónapban túlszárnyalta Biden pénzét, megszüntetve a hivatalban lévő elnök pénzügyi előnyét, még azután is, hogy május végén egy New York-i esküdtszék bűnösnek találta Trumpot egy demokrata ügyész által benyújtott 34 büntetőjogi vádpontban.

“Megvolt az a stratégia, hogy elölről gyűjtöttük össze ezt a sok pénzt, hogy legyen ez a hatalmas előnyünk” – mondta a Politicónak egy meg nem nevezett demokrata pénzgyűjtő.

“Az egésznek az volt a lényege, hogy jókora készpénzes előnnyel jöjjön ki, és tudod, most egyenlőre állunk, és június van. . . . Nincs más szavam rá, mint a „depresszió” Biden támogatói körében”.

A Trump-kampány a beszámolók szerint közel 53 millió dollárt gyűjtött össze az első 24 órában, miután bejelentették az ítéletét az üzleti feljegyzések meghamisítása miatt, ami megháromszorozta a korábbi egynapos rekordot. Az azóta eltelt hetekben ő és az őt támogató politikai akcióbizottságok továbbra is hatalmas pénzösszegeket gyűjtöttek, köztük 50 millió dollárt Timothy Melon adományozótól. A republikánusok májusban több mint 141 millió dollárt gyűjtöttek össze, ami meghaladja a demokraták 85 millió dolláros bevételét.

Hirdetés

Trump a New York-i büntetőügyet és az elmúlt évben ellene emelt három másik vádat úgy állította be, mint a Biden-támogató ügyészek azon törekvését, hogy beavatkozzanak a 2024-es elnökválasztásba. Kampánya az esküdtszék ítéletét követően ezt a témát ragadta meg, és erre hivatkozott adománygyűjtő e-mailekben és más hirdetésekben.

David Sacks befektető egyike volt azoknak az adományozóknak, akik reagáltak a New York-i perre, és “szemfényvesztésnek” nevezték azt. Hozzátette: “Ezen a választáson már csak egyetlen kérdés van: vajon az amerikai nép elviseli-e, hogy az USA banánköztársasággá váljon”.

Biden adományozói a Politico című lapnak elmondták, hogy arra számítottak, hogy a Trump-kampány még idén, a jövő hónapban esedékes republikánus jelölőgyűlés után anyagilag utoléri őket. Trump meglepő adománygyűjtési hullámát követően – írja a lap – Biden szövetségesei “egy olyan ütközetre készülnek, amelyben a vastagabb pénztárca előnye nélkül kell helytállniuk”.

A Biden-kampány a hónap elején mintegy 30 millió dollárt gyűjtött össze egy hollywoodi adománygyűjtő rendezvényen, amelyen Barack Obama volt elnök, valamint az orosz újságírókra vadászó George Clooney és Julia Roberts színészek vettek részt. Bár egyes közelmúltbeli felmérések szerint Biden egyre inkább nyerésre áll a versenyben, az Emerson College és a The Hill című lap felmérései szerint a republikánus vezet az összes úgynevezett “ingadozó államban”, amelyek várhatóan eldöntik a választást.

Orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!