Világ

Trump tanácsadóinak van egy ukrajnai béketerve

Hirdetés

Donald Trump két kulcsfontosságú tanácsadója béketervet dolgozott ki Ukrajna számára arra az esetre, ha a volt elnököt novemberben újraválasztanák – jelentette a Reuters a republikánus elnökjelölt egyik tanácsadójára hivatkozva. A terv feltehetően azt tartalmazza, hogy Kijevet tárgyalásra kényszerítik Moszkvával – vagy a katonai támogatás leállításával kell szembenéznie.

Trump többször megfogadta, hogy megválasztása esetén “24 órán belül” véget vet az ukrajnai konfliktusnak, bár részletes tervet még nem mutatott be. A hónap elején azt mondta, hogy az Egyesült Államok nukleáris konfrontáció felé tart Oroszországgal, ha Joe Biden elnök hivatalban marad.

A Reuters egy keddi cikkében idézte Keith Kellogg nyugalmazott altábornagyot, aki azt mondta, hogy ő és kollégája, Fred Fleitz bemutatták Trumpnak a tervüket, és bár nem feltétlenül értett egyet “minden szavával”, a visszajelzései nyilvánvalóan pozitívak voltak. Kellog és Fleitz is a Nemzetbiztonsági Tanács vezérkari főnöke volt Trump első ciklusa alatt.

Kellogg szerint “azt mondjuk az ukránoknak: “Oda kell jönnötök a tárgyalóasztalhoz, és ha nem jöttök az asztalhoz, az Egyesült Államok támogatása le fog állni”. Az USA azt is megmondaná Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy “az asztalhoz kell ülnie, és ha nem ül az asztalhoz, akkor mi mindent megadunk az ukránoknak, amire szükségük van, hogy megöljenek titeket a terepen”.

A terv a Reuters szerint a béketárgyalások során kialakult harcvonalakon alapuló kezdeti tűzszünetet irányoz elő, anélkül, hogy Kijevnek hivatalosan át kellene engednie Moszkvának bármely vitatott területet.

Hirdetés

Ezen felül a hírek szerint Oroszországra is kiterjesztenék azt az ígéretet, hogy Ukrajna NATO-csatlakozási tárgyalásait felfüggesztik.

Trump szóvivője, Steven Cheung azonban azt mondta, hogy csak a volt elnök vagy kampányának felhatalmazott tagjai által tett nyilatkozatok tekinthetők hivatalosnak.

A Reuters cikkét kommentálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta a hírügynökségnek, hogy “minden terv értéke az árnyalatokban és a valós helyi helyzet figyelembevételében rejlik”, hozzátéve, hogy Moszkvának először tanulmányoznia kell az állítólagos tervet.

Peszkov azt is hangsúlyozta, hogy az orosz elnök “nemrég egy békekezdeményezéssel állt elő, amelyet sajnos sem a Nyugat, sem maguk az ukránok nem fogadtak el”.

A hónap elején Putyin azt mondta, hogy Moszkva kész azonnal beszüntetni az ellenségeskedést, ha Kijev kivonja csapatait abból a négy volt ukrán régióból, amelyek népszavazáson Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak, valamint vállalja a semlegességet, valamint “demilitarizálást” és “denácifikációt” hajt végre.

Hirdetés

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!