EurópaVilág

Nagyon berágott Amerika Grúziára

Hirdetés

Határozatlan ideig elhalasztotta az Egyesült Államok a július 25-étől augusztus 6-ig tervezett közös hadgyakorlatot Grúzia (Georgia) és az amerikai hadsereg közt, a grúz kormány ellenséges lépései miatt.

A Pentagon oldalán az olvasható, hogy május 30-án elkezdte az Egyesült Államok felülvizsgálni a kapcsolatokat Grúzia és Washington közt, majd úgy döntöttek, hogy lefújják a július végére, augusztus elejére tervezett Noble Partner hadgyakorlatot.

Amerika azt kifogásolta, hogy a grúz kormány megvádolta Washingtont azzal, hogy puccskísérletet akartak szervezni Tbilisziben, illetve, hogy második frontot akarnak nyitni Grúzián keresztül Oroszországgal szemben.

Hozzátették: nem könnyű szívvel hozták meg ezt a döntést és ha változik a grúz kormány hozzáállása, nyitottak a közös hadgyakorlatok folytatására.

A volt szovjet tagköztársaság az elmúlt hónapok során számos olyan lépést tett, melyet a Nyugat ellenségesnek ítélt meg, az Amerikával szembeni kemény retorika mellett elfogadták az úgynevezett külföldiügynök-törvényt is, szinte teljesen orosz mintára. Grúzia / Georgia egyébként az Európai Unió tagjelöltje.

Hirdetés

Forrás: portfolio

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!