EurópaVilág

Kármentésbe kezdett Ukrajnában a BlackRock

Hirdetés

A világ legbefolyásosabb pénzemberei azt követelik, hogy Kijev kezdje el törleszteni adósságait. Köztük van a földkerekség legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock, a francia Amundi és a Pimco, az amerikai kötvényalapok óriása – írta a The Telegraph alapján a Mandiner.

A legfrissebb kormányzati adatok szerint Ukrajna összesen 20 milliárd dollárral tartozik.

A lap szerint mindkét fél egyetért abban, hogy Ukrajnának nem kellene teljes egészében visszafizetnie a fennálló hiteleket, mivel a háború eléggé megviselte a gazdaságát. A növekedés a negyedére zsugorodott, a hadseregre fordított kiadások pedig évi 40 milliárd dollárra emelkedtek, ami a GDP közel 25 százalékának felel meg.

„Gyorsan meg kell oldani a kérdést, hogy pontosan mekkora összeget kell végül az ukrán kormánynak előteremtenie.A 12 napig tartó, fárasztó tárgyalások első fordulója a múlt hónapban nem vezetett megállapodáshoz, és mindkét fél a másik irreális elvárásait okolta” – olvasható a Telegraph cikkében.

A lap egyúttal rámutatott: augusztus 1-jén lejár az a kétéves moratórium, amelyet a hitelezők röviddel az orosz invázió után adtak az országnak. Ha a határidő előtt nem sikerül megegyezni, az katasztrofális következményekkel járhat.

Hirdetés

Ez eddig a legbiztosabb jele annak, hogy az ukránok szénája nagyon rosszul áll. Ha a mogulok most elengedik a hitelek egy részét, az nem a jófejség jele – az kármentés. Azt jelenti, hogy legalább egy részét vissza akarják kapni a kölcsön adott összegnek, mielőtt Ukrajna összeomlik.

Hogy eddig vártak, az azt mutatja: hittek a nyugati vezetőknek, bíztak a csodában. Ez a bizalom azonban elfogyott. Nyilván azzal kalkulálnak, hogyha marad is valami az országból, az egy fizetésképtelen, kaotikus katyvasz lesz, és az efféle kölcsönök esetében arra sincs mód, hogy megjelennek a végrehajtóval, és a 20 milliárd dollár plusz a kamatok értékében lefoglalják az ukrán gyárakat, termőföldeket.

Azokat nem is így akarták megszerezni, ha még nem szerezték meg. Arra ott lett volna az IMF és az EU által szüntelenül követelt privatizáció.

Másfelől abból, hogy most benyújtják a számlát, az következik, hogy nem számolnak gyors összeomlással. Fél-egy évet, de legalábbis annyi időt még biztosan jósolnak Ukrajnának, hogy Volodimir Zelenszkij kikönyörögje Brüsszelben és Washingtonban a visszafizetendő pénz egy részét.

Igen, azt is okkal feltételezhetjük tehát, hogy az európai, és így a magyar adófizetők is fizetni fognak a BlackRocknak és társainak… Nem mintha nem lehetne nemet mondnai Kijevnek, csak éppen nem szokás.

Hirdetés

Forrás: Bekezdések.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!