EurópaVilág

Oroszország rémálma lehet az, amit a NATO most elfogadni készül

Hirdetés

A NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójának záródokumentumának jelenlegi tervezetében arról írnak, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása visszafordíthatatlan folyamat – tudta meg a CNN az index híre szerint

A hírportálnak három forrás egybehangzóan állította azt, hogy ez a szó szerepel a dokumentumban (a minap egyébként a holland védelmi miniszter is ugyanezt a szót használta, a nemzetközi sajtó pedig már korábban is írt arról, hogy a csúcstalálkozón születhet egy ilyen jellegű deklaráció).

A CNN szerint a washingtoni csúcstalálkozót megelőzően a szövetség 32 tagja között a vita egyik fő forrása az volt, hogy milyen erős garanciát kell nyújtani Ukrajnának a jövőbeni NATO-tagságáról. A tervezet még változhat, de a „visszafordíthatatlan” szó jelenléte jelentős jelzés lenne Kijev és Moszkva számára – írták.

AZ EGYIK FORRÁSUK – EGY AMERIKAI TISZTVISELŐ – SZERINT A FEHÉR HÁZ AZZAL A FELTÉTELLEL TÁMOGATJA A SZÓ HASZNÁLATÁT A VÉGLEGES VÁLTOZATBAN, AMENNYIBEN A DOKUMENTUM AZT IS MEGERŐSÍTI, HOGY UKRAJNÁNAK FOLYTATNIA KELL A DEMOKRATIKUS REFORMOK TERÉN VÉGZETT MUNKÁJÁT. ELMONDÁSA SZERINT A VÉGLEGES VERZIÓ VÁRHATÓAN TARTALMAZZA MAJD EZT A MEGFOGALMAZÁST IS.

Ugyanakkor a tisztviselők hangsúlyozták a „kézzelfogható intézkedések” fontosságát is Ukrajna támogatásával kapcsolatban. Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke egy hétfői rendezvényen azt mondta, hogy nem csak a nyelvezetről van szó, hanem arról, hogy Ukrajnát ténylegesen közelebb hozzák a NATO-hoz. Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő múlt hét pénteken azt mondta, hogy a szövetség „jelentős új bejelentéseket fog tenni arról, hogyan növeljük a NATO katonai, politikai és pénzügyi támogatását Ukrajnának” a csatlakozási folyamat idején.

Hirdetés

„JOGGAL VAN NAGY HANGSÚLY AZON, HOGY A CSÚCSTALÁLKOZÓ NYILATKOZATÁBAN MIT MONDANAK MAJD A SZÖVETSÉGESEK UKRAJNA TAGSÁGGAL KAPCSOLATOS ÚTJÁRÓL.

A nyelvezet világos és erőteljes lesz. Elismeri Ukrajna létfontosságú, folyamatban lévő reformtörekvéseit, és demonstrálja a szövetségesek támogatását Ukrajna számára a NATO-tagság felé vezető úton” – mondta Michael Carpenter, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács Európáért felelős főtanácsadója egy hétfői sajtótájékoztatón.

Forrás: kárpáthír

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!