Világ

A NATO megvédi Donald Trumptól Ukrajnát

Hirdetés

A NATO 40 milliárd eurós katonai segélyt nyújt Ukrajnának és hatásköröket vont el az USA-tól, hogy megvédjék azokat Donald Trumptól.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozó végén az állam- és kormányfők csütörtökön találkoznak Zelenszkij ukrán elnökkel. Ezt követően Joe Biden amerikai elnök a csúcstalálkozó házigazdájaként szól a sajtóhoz.

Bár a szövetségesek nem küldtek meghívót Ukrajnának a csatlakozásra, csúcstalálkozójuk nyilatkozata szerint „visszafordíthatatlan úton” látják az országot a tagság felé.

„A NATO NYILATKOZATA UKRAJNA VISSZAFORDÍTHATATLAN ÚTJÁRÓL A SZÖVETSÉGBE VALÓ BELÉPÉSRE VONATKOZÓAN AZ ELKÖTELEZETTSÉG JELE. EZ A NATO-SZÖVETSÉGESEK EGYÉRTELMŰ ÜZENETE, HOGY VALÓBAN AZT AKARJUK, HOGY UKRAJNA CSATLAKOZZON, ÉS HOGY EGYÜTT FOGUNK DOLGOZNI UKRAJNÁVAL E CÉL ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN”– mondta Stoltenberg szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján.

A Kijevnek szánt 40 milliárd eurót a következő egy éven belül kell elküldeni. A jövő évi hágai NATO-csúcstalálkozón a tagállamok felül akarják vizsgálni, hogy szükség van-e újabb felajánlásokra.

Hirdetés

Figyelembe veszik az összes 2024. január 1-je óta folyósított pénzeszközt. Diplomaták szerint Németország nem fog új követelésekkel szembesülni. Berlin az idei évre már nyolcmilliárd eurót ígért Kijevnek. A NATO-partnerek emellett megkezdték a már régóta ígért F-16-os vadászgépek szállítását Kijevnek – írja a krone.at.

Stoltenberg szerint az állam- és kormányfők megállapodtak egy olyan tervben is, amely biztosítja az Ukrajnának szánt segélyeket akkor is, ha Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. A NATO a németországi Wiesbadenben lévő új központból akarja koordinálni az Ukrajnának szánt fegyverszállításait és az ukrán katonák európai kiképzését. A parancsnokságot egy háromcsillagos tábornok látja el, 700 katonával az irányítása alatt. Az európaiak így nagyobb felelősséget vesznek át az Egyesült Államoktól.

Forrás:

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!