Európa

Szirszkij kész letenni a fegyvert és kapitulálni

Hirdetés

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok kész letenni a fegyvert és kapitulálni Oroszország előtt – állítja Volodimir Zelenszkij pártjának egyik képviselője.

Szirszkijt február elején nevezték ki Ukrajna legmagasabb rangú tábornokává Valerij Zaluzsnij helyére, aki tavaly felügyelte az orosz erők visszaszorítására tett sikertelen kísérletet. Mariana Bezuglaja, Zelenszkij “A nép szolgája” pártjának képviselője szerint Szirszkij és Zaluzsnyij titokban összejátszik, hogy megakadályozzák az ukrán győzelmet.

Bezuglaja, aki egyben a Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottság elnökhelyettese is, szombaton a Facebookon egy hosszú bejegyzésben fejtette ki a legfelsőbb szintű katonai összeesküvésről szóló véleményét.

Azt állította, hogy Szirszkij és Zaluzsnij mindketten egy “tábornoki maffiához” tartoznak, amely megvédi kiváltságaikat a katonai vezetők fiatalabb generációjától, akik Bezuglaja szerint hozzáértőbbek és innovatívabbak, és így képesek Oroszország legyőzésére.

“Minden további nap, amíg Szirszkij a pozíciójában marad, csökkenti a harci képességünket és embereket öl” – jelentette ki a törvényhozó, sürgetve Zelenszkijt, hogy lépjen közbe és rúgja ki Szirszkijt.

Hirdetés

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Szirszkij és belső köre az Oroszországgal való tűzszünetet és az esetleges kapitulációt támogatja.

“Nem hisz a győzelemben, és komolyan gondolja, hogy a saját földünkön nem tudunk előnyt szerezni az oroszokkal szemben” – tette hozzá a képviselő.

Bezuglaja azt állította, hogy Szirszkij aktívan kiteszi az ukrán csapatokat az orosz támadásoknak, állítólag azért, hogy eltüntesse a rossz döntéseinek “tanúit”.

Zelenszkij azt követően rúgta ki Zaluzsnijt, hogy a tábornok ellentmondott neki, amikor azt mondta a külföldi médiának, hogy az ukrajnai konfliktus “patthelyzetbe” került. A TIME magazin akkoriban arról számolt be, hogy Zelenszkij győzelembe vetett hite “megingathatatlan, a messianizmus határán mozgott”. Zaluzsnijt később nagykövetévé nevezték ki az Egyesült Királyságban.

A Reuters múlt szombaton megjelent, az ukrán elnököt magasztaló új profilja elismerte, hogy a konfliktus során “kevésbé toleráns lett a hibákkal szemben, sőt hajlamos a paranoiára”.

Hirdetés

Bezuglaja orvosi végzettségű, és a hírek szerint az amerikai külügyminisztérium egyik vezetői programján végzett. Keményvonalas és “Zelenszkij-imádóként” lett hirhedt , aki olyan állításokat tesz nyilvánosan, amelyeknek az ukrán vezető hivatala nem akar közvetlenül hangot adni, hogy előkészítse a közvéleményt a politikai változásokra.

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!