Európa

Felszólítást küldött Putyinnak Borrell

Hirdetés

Oroszországnak vállalnia kell felelősségét a Malaysia Airlines MH17-es járatszámú repülőgépének Kelet-Ukrajna felett történt tragédiájában játszott szerepéért, és teljes mértékben együtt kell működnie az igazságszolgáltatás biztosítása érdekében – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell, a Malaysia Airlines MH17-es járata lelövésének tízedik évforduló alkalmából, az Európai Unió nevében közreadott közleményében megerősítette: az unió teljes mértékben támogat minden olyan erőfeszítést, mely az igazság feltárására, az igazságszolgáltatás és az elszámoltathatóság biztosítására irányul, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatával – írja az MTI.

Emlékeztetett, 2022 decemberében az illetékes holland bíróság távollétükben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt két orosz és egy oroszbarát ukrán szeparatistát, akik szerepet játszottak abban, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, Buk típusú légelhárító rakétával lelőtték a szakadárok területéről.

A rakétarendszer kétséget kizáróan az Oroszország fegyveres erőihez tartozott. Egyetlen orosz dezinformációs erőfeszítés sem vonhatja el a figyelmet erről az alapvető tényről – jelentette ki.

„Az Európai Unió ismételten felszólítja Oroszországot, hogy vállalja a felelősségét a tragédiában, és teljes mértékben működjön együtt az igazságszolgáltatás érdekében” – tette hozzá közleményében az uniós diplomácia vezetője.

Hirdetés

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant.

A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár -, valamint a legénység is életét veszette.

Atv

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!