Európa

Börtönbe küldené von der Leyenéket egy lengyel képviselő

Hirdetés

Nem tette zsebre az Európai Bizottság elnöke, amit az európai parlamenti ülésen kapott – írta a Magyar Nemzet, majd hosszabban idézte Ewa Zajaczkowska-Hernik, a lengyel Konföderáció EP-képviselőjének felszólalását. Nehéz nem egyet érteni a politikussal.

–  Ursula asszony, itt az ideje, hogy kimondjuk, amit az európaiak többsége gondol önről – bátran és egyenesen. Ön a zöldmegállapodás arca, amely Európát gazdasági múzeummá változtatja. Ön az arca az EU összes éghajlati őrületének. Ön az arca a migrációs paktumnak. Hogy nem szégyelli magát, hogy egy olyan paktumot támogat, amely ahhoz vezet, hogy nők és gyermekek milliói érzik magukat fenyegetve saját városaik utcáin?  –  tette fel a kérdést Zajaczkowska-Hernik.

–  Önök felelősek minden nemi erőszakért, minden támadásért, minden tragédiáért, amit az illegális bevándorlók okoznak, mert meghívják ezeket az embereket, és azért, amit tesznek, börtönben a helyük – jelentette ki aztán, majd leszögezte, hogy Ursula von der Leyen jelenléte a bizottsági elnöki tisztségben az EU tovább hanyatlását jelzi.

Tömören azt mondhatnánk: a felszólalás szenvedélyes volt, de minden szava igaz.

Az Európai Unió eredendően egy gazdasági klub volt, amelynek létrejötte – túl azon, hogy az USA érdekeit is szolgálta – kétségtelenül keretet adott a nyugati országok békés fejlődéséhez, és a bővítései mögött is a kapitalista logika állt. És az most mindegy, hogy mennyire volt jó vagy rossz, nekünk magyaroknak, hogy csatlakoztunk.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedben viszont egy céltalan ember- és társadalmi kísérlet színterévé változott. A döntések teljesen elszakadtak a realitásoktól, és bizonyos szempontból sikerült a Szovjetuniót is alulmúlni.

Ha ugyanis félretesszük az érzelmeinket, belátható, hogy amott a legembertelenebb intézkedések mögött is fel-felsejlett időnként a hideg logika: az állam azért alkalmazott terrort, hogy erőforrásokhoz jusson a villamosítás, az iparosítás, és egyébként a közellátás hosszútávú javítása érdekében. Hatalmas lemaradást akart töredék idő alatt leküzdeni, hogy versenyképes legyen a tőkés országokkal szemben.

Még egyszer: ez nem ad felmentést, de van benne logika. Abban, amit az uniós vezetők művelnek – nincs.

A genderideológia erőltetése nem fogja növelni a termelékenységet. Az átgondolatlan zöldpolitika nem teszi olcsóbbá az életünket, nem segít a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében. A willkommenskultur, a migránsok befogadása nem oldotta meg a munkaerőhiányt, viszont bizonytalanságot, erőszakot szült, és túlterheli az amúgy is recsegő-ropogó európai ellátórendszert.

Harmadszor is kiemelem: nem a Szovjetuniót akarom fényezni, a Szovjetunió rossz volt. Az én állításom csupán az, hogy a von der Leyen-féléknek sikerült azt is alulmúlniuk.

Hirdetés

A Szovjetunió például nem elsősorban magát szigetelte el, hanem a tőkés világ szigetelte el. Ehhez képest az EU következetesen azon dolgozik, hogy magát szigetelje el – előbb Oroszországtól, az orosz nyersanyagoktól, most pedig Kínától, és egyébként a globális Déltől.

Itt nincs szükség osztályharcra: a bürokrácia, a túlszabályozás anélkül is megöli a vállalkozásokat.

A Szovjetunió katasztrófáját nagyon nagy mértékben az okozta, hogy a fegyverkezési verseny minden forrást elvont a – mondjuk úgy – civil szférától. Az EU-nak viszont fegyverkezési verseny nélkül is sikerült tönkre tennie a gazdaságát. Az EU saját maga döntött úgy, hogy leépíti az iparát; hogy a versenyképességét és ezzel a következő generációk jólétét feláldozza a ködös ideológiák oltárán.

És ezek az ideológiák még csak nem is arról szólnak, hogy egyszer majd mindenkinek jó lesz, hogy a gyerekeink majd egy kicsit jobban fognak élni egy kicsit boldogabb világban, mint amibe mi beleszülettünk. Ha erről szólnának, akkor például Ukrajna helyett az EU minden mozgósítható pénzét a szociális lakásépítésekbe, az oktatás- és az egészségügy fejlesztésébe, az ipartámogatásba fektetné.

Nem olyan szabályokat alkotna, amelyek a kis- és középvállalkozásokat egyre nehezebb, egyre lehetetlenebb helyzetbe hozza, hogy végül csődöt jelentsenek, és a szűkös kis piacaikat átadják a multiknak. Nem hiánycélokat erőltetne, hanem felzárkóztatási célokat stb.

Hirdetés
Hirdetés

Szóval, igen… Ha az EU egy magánvállalat lenne, a vezetőit a hűtlenkezeléstől kezdve a sikkasztáson át egy sor bűncselekmény elkövetésével meg lehetne vádolni, de az legalábbis biztos, hogy a részvényesek az egész “igazgatótanácsot” páros lábbal rúgnák, illetve rágták volna ki már régen, a bajok ugyanis nem most kezdődtek. Viszont minden jel szerint ennél még súlyosabbak lesznek.

bekezdesek.hu

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!