Sport

Megszólalt az olimpiai megnyitó rendezője a közbotrány hangulat miatt

Hirdetés

Az olimpiai játékok megnyitóját követő napon Thomas Jolly sajtótájékoztatón beszélt. A művészeti igazgató „az esőt, mint plusz vendéget” említette, és üdvözölte az estét, amely „a közös emberséget” ünnepelte.

A normandiai rendező július 27-én, szombaton Párizsban tartott sajtótájékoztatóján egy olyan projektről beszélt, amelyen már évek óta dolgozik. Bár úgy tűnik, minden a tervek szerint alakult, az időjárás váratlanul érte a bemutatót szervező csapatot, és alkalmazkodásra kényszerítette őket – írja a BFMTV.

„Közel két éve dolgozunk ezen az ünnepségen, és tegnap reggel nem tudtuk volna elképzelni, hogy lesz egy plusz vendégünk, mégpedig az eső” – mondta.

A rendező párhuzamot vont Párizs mottójával, a Fluctuat nec mergitur („Hullámok verik, de nem süllyed el”) és ezzel az estével, amely az eső ellenére is lezajlott.

„Azt hiszem, valójában Párizs szelleme keveredett az olimpiai szellemmel”– tette hozzá Thomas Jolly.

Hirdetés

„Jótékonyság, nagylelkűség és szolidaritás”

A szélsőjobboldal kritikájára, akik túlságosan „Woke-nak” és politikailag túlfűtöttnek tartották a rendezvényt, Thomas Jolly kifejtette, hogy nem akart „felforgató, gúnyolódó vagy sokkoló lenni. Az volt a célom, hogy elmondjam, hogy mi vagyunk ez a nagy „mi””.

„A republikánus eszmékről, a befogadásról, a jóindulatról, a nagylelkűségről és a szolidaritásról szólt”– teszi hozzá.

„Franciaországban jogunk van szeretni egymást, ahogy akarjuk, azzal, akivel akarjuk, Franciaországban jogunk van hinni és nem hinni. Franciaországban rengeteg jogunk van” – mondta, kifejtve, hogy nem olvasta el az összes üzenetet, különösen a kritikákat.

„Közös emberség”

Hirdetés

Aya Nakamura, Céline Dion, Zinedine Zidane, Lady Gaga, Philippe Katerine… Rengeteg híresség vett részt ezen a gigantikus show-n, néhányan táncosok sokaságával körülvéve, akik a zord időjárásban sem hibáztak egy lépést sem.

Thomas Jolly számára ez a képesség, hogy minden nehézség ellenére is képes volt mwgcsinálni, Seneca szavait juttatta eszébe, aki szerint „az élet nem arról szól, hogy várjuk, hogy a viharok elvonuljanak, hanem arról, hogy megtanuljunk táncolni az esőben”.

„Ezt láttam tegnap: táncoló, dolgozó embereket, sportolókat is. Mindenki kint volt az esőben, és együtt álltunk, hogy megünnepeljük ezt a közös emberséget, amelyben remélem (…) mindenki képes volt felismerni önmagát, megtalálni önmagát, és azt mondani, hogy „mindannyian különbözőek vagyunk, mindannyian együtt vagyunk” – zárta a művészeti vezető.

 

vh

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!