Világ

Újra Kínát fenyegeti az amerikai külügyminiszter

Hirdetés

Washington továbbra is intézkedéseket fog hozni kínai vállalatok ellen, ha Peking nem állítja le az orosz védelmi ipar állítólagos támogatását – közölte Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton Laoszban Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

Az amerikai külügyminisztérium honlapján közzétett sajtónyilatkozatban Matthew Miller szóvivő ismertette Blinken és Vang találkozójának részleteit, kijelentve, hogy a két fél “termékeny megbeszéléseket folytatott a kulcsfontosságú kétoldalú, regionális és globális kérdésekről”.

Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elő fogja mozdítani a “szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni térségre” vonatkozó elképzelését, és aggodalmát fejezte ki Kína “dél-kínai-tengeri destabilizáló akciói” miatt.

Megismételte továbbá Washington “komoly aggodalmát az Oroszország védelmi ipari bázisának Kína általi támogatása miatt”, és figyelmeztette Pekinget, hogy ha nem tesz lépéseket az “európai biztonságot fenyegető veszély” elhárítására, akkor az USA “továbbra is megteszi a megfelelő intézkedéseket”.

Peking és Moszkva is többször tagadta az amerikai állításokat, miszerint Kína a kétoldalú kereskedelem révén támogatást nyújt Oroszország védelmi iparának. Ennek ellenére Washington több tucat kínai vállalatot szankcionált, azzal vádolva őket, hogy olyan árukat és alkatrészeket adnak el Oroszországnak, amelyek katonai célokra használhatók

Hirdetés

Múlt héten az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség szóvivője, Liu Pengyu ragaszkodott ahhoz, hogy Peking mindig is “objektív és tisztességes álláspontot” képviselt az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Hozzátette, hogy Kína nem törekszik “önös haszonra a feszültségek szításával”, és nem szállít fegyvereket egyik félnek sem.

Liu azt is mondta, hogy Kínának joga van “normális gazdasági és kereskedelmet folytatni minden országgal, beleértve Oroszországot is”, és óva intette Washingtont az e kapcsolatok aláásására irányuló kísérletektől, amelyek szerinte az egyenlőségen és a kölcsönös előnyökön alapulnak.

“Az Egyesült Államok kampányt szervez Ukrajna megsegítésére, miközben alaptalan vádakat fogalmaz meg” – mondta a kínai szóvivő, és “képmutatónak és felelőtlennek” minősítette az ilyen megközelítést, amelyet Kína – mint mondta – határozottan ellenez.

Peking korábban képmutatással vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, akik Kijev katonai felszerelésének nagy részét szállítják, és ragaszkodott ahhoz, hogy a Nyugat dolgozzon azon, hogy Oroszországot és Ukrajnát tárgyalóasztalhoz ültesse, ahelyett, hogy “Kínára hárítja a felelősséget” a folyamatos ellenségeskedésekért.

orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!