Európa

Hatalmas botrány robbant ki az ukrán idegenlégióban

Hirdetés

Hosszas oknyomozó cikket közölt a Kyiv Independent nevű ukrán hírlap a külföldi harcosok számára létrehozott ukrán idegenlégióban tapasztalható áldatlan állapotokról. Az alakulatot fejetlenség és számos törvényellenes tevékenység jellemzi, a formációban bűnözők is szolgálnak, akik egymást sem kímélik. Az alakulatot üzemeltető szervek mindent tagadnak.

Nem először közöl hosszas cikket a Kyiv Independent az ukrán idegenlégió körüli furcsaságokról, explicit kihágásokról: 2022 augusztusában és novemberében is jelentettek meg egy-egy riportot az alakulat körüli rendellenességekről. A fő probléma ekkor az volt, hogy az alakulat egyik főparancsnoka egy lengyel maffiózó volt, aki fosztogatásra utasította harcosait és nőket zaklatott.

A cikk mostani megállapítása az, hogy 2022 vége óta szinte semmi nem változott a légióban: a bűnözőket elmozgatták, de még mindig befolyásos helyeken vannak, az alakulat működése pedig kaotikus és sokszor törvénytelen. Kitérnek arra is, hogy az alakulat egyik üzemeltetője, a HUR vizsgálatot indított a 2022-es cikkek megjelenése után, de a fő cél az volt, hogy felfedjék a Kyiv Independent forrásait, nem pedig az, hogy felelősségre vonják a bűnözőket.

Az ukrán lap számos, visszatérő problémát felsorol, ilyen például az, hogy

  • sok olyan fegyver van kinn a légiósoknál, melyek nincsenek benne a nyomon-követési regiszterekben, a külföldi harcosok nem számolnak el azokkal a fegyverekkel, amelyeket használnak és nem is tárolják őket szakszerűen. Ez a háború után kifejezetten problémás lehet.
  • Az alakulat tagjai gyakran bántalmazzák, fenyegetik egymást, olyan is előfordult, hogy az alakulat egyik parancsnoka fogott fegyvert beosztottjára.
  • A légiósok többször is vezettek katonai járművet jogosítvány nélkül, emiatt egyszer egy civil, egyszer egy katona életét vesztette.
  • Kétszer is előfordult, hogy a légió egy-egy tagja szándékosan meggyilkolta katonatársát.
  • Az új tagok felvételekor szinte semmilyen átvilágítás nincs, bárkit bevesznek, aki hajlandó fegyvert fogni.
  • A veterán légiósok nem mindig kapják meg a beígért juttatásokat, még a sérültek, rokkantak sem kapják meg az ellátást. De még van, hogy az alapjáradékot sem fizetik ki időben.
  • Gyakori a részegeskedés és a drogfogyasztás.

Összességében volt légiósok azt javasolják azoknak, akik Ukrajnában akarnak harcolni, hogy ne az idegenlégióba menjenek, hanem keressenek egy olyan alakulatot, ahol ukrán katonák teszik ki az állomány zömét.

Hirdetés

A légiót két formáció üzemelteti: az ukrán katonai hírszerzés, a HUR tagadja a Kyiv Independent által feltárt visszaéléseket. Az ukrán Szárazföldi Erők parancsnoksága egyáltalán nem is kommentálta a cikket.

Forrás: portfolio

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!