Európa

Ukrajna Putyin letartóztatását követeli

Hirdetés

Ukrajna felszólította Mexikót, hogy tartóztassa le Vlagyimir Putyin orosz elnököt, ha az új államfő beiktatására az országba látogat. Az észak-amerikai ország állítólag meghívta Putyint az októberi ünnepségre.

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 2023-ban elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen az ukrajnai konfliktussal összefüggésben. Mexikó elismeri a hágai székhelyű testület joghatóságát.

A közösségi médiában szerdán közzétett nyilatkozatában Ukrajna mexikói nagykövetsége “biztos” abban, hogy az ország kormánya eleget tesz az ICC utasításának, és “átadja” a gyanúsítottat az ENSZ “igazságszolgáltatási szervének”, látszólag a Nemzetközi Bíróságra (ICJ) utalva.

Az Izvesztyija című újság szerdán arról számolt be, hogy Mexikó meghívta Putyint a megválasztott elnök, Claudia Sheinbaum október 1-jei beiktatására. Putyin majd eldönti, hogy részt vesz-e a rendezvényen, vagy helyette egy magas rangú tisztségviselőt küld a képviseletére – közölte a lappal Mexikó oroszországi nagykövetsége.

A mexikói orosz nagykövetség megerősítette, hogy megkapta a meghívást – írta az Izvesztyija.

Hirdetés

Az ICC az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta több lépést is tett Oroszország ellen, elfogatóparancsot adott ki védelmi tisztségviselői és katonai parancsnokai ellen. Putyint ukrán gyerekek “jogellenes deportálásával” vádolják Oroszországba. Kijev üdvözölte az ICC döntéseit.

Az orosz külügyminisztérium akkor azt közölte, hogy a Putyin ellen kiadott elfogatóparancs Oroszország számára “jogilag semmis”, mivel Moszkva nem ismeri el a nemzetközi testület joghatóságát. A Biztonsági Tanács az Oroszország legfőbb biztonsági tisztségviselője, Szergej Sojgu ellen kiadott ICC-s elfogatóparancsot is “a Nyugat hibrid hadviselésének elemeként” jellemezte.

A június 2-i elnökválasztást Claudia Sheinbaum, a kormányzó Morena párt jelöltje nyerte. Putyin gratulált Sheinbaumnak győzelméhez, megjegyezve, hogy Mexikó hagyományosan Oroszország barátja és partnere. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy Sheinbaum hatéves hivatali ideje alatt tovább fejlődik a két ország közötti együttműködés.

Az észak-amerikai ország jelenlegi elnöke, Andres Manuel Lopez Obrador kijelentette, hogy Mexikó semleges marad az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Egyúttal bírálta a szomszédos Egyesült Államokat, amiért segítséget nyújt Kijevnek, és nem támogatta az Oroszország elleni nemzetközi szankciókat. Az Izvesztyija szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy Mexikó hozzáállása az új vezetés alatt sem fog változni.

orosz hírek

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!