Európa

Az EU teljes mértékben támogatja a Kurszk elleni ukrán támadást

Hirdetés

Az Európai Unió “teljes mértékben támogatja” Kijevet az oroszországi Kurszki területre való behatolásában – jelentette ki Josep Borrell, az unió vezető diplomatája az ukrán határon átnyúló művelettel kapcsolatos első nyilatkozatában.

Több ezer ukrán katona múlt kedden hatolt be a határ menti régióba, és elfoglalt néhány falut, mielőtt orosz erősítés megállította őket. A megszállók azóta súlyos veszteségeket szenvedtek.

“Megvitattam [az ukrán külügyminiszterrel] Dmitro Kulebával a legutóbbi fejleményeket a frontvonalon és a kurszki ellentámadást [sic]” – mondta Borrell kedden. “Megismételtem, hogy az EU teljes mértékben támogatja az ukrán nép harcát”.

Azt is állította, hogy Oroszországnak “nem sikerült megtörnie az [ukrán] ellenállást”, és végül “most arra kényszerült, hogy visszavonuljon orosz területre”.

Eddig mind az Egyesült Államok, mind az EU kitért a kijevi offenzívában játszott szerepükkel kapcsolatos kérdések elől, mondván, hogy Ukrajnán múlik, hogyan használja fel a Nyugat által biztosított fegyvereket, felszereléseket és lőszert.

Hirdetés

Míg Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor “merésznek és gyönyörűnek” nevezte a bevonulást, Borrell megjegyzései az első nyílt támogatásnak tűnnek egy magas rangú uniós tisztviselő részéről.

A nyugati hírügynökségeknek nyilatkozó ukrán katonák elismerték, hogy a behatolás célja az volt, hogy elfoglaljanak bizonyos területeket, amelyeket a Moszkvával folytatott esetleges béketárgyalások során elcserélhetnek, valamint hogy enyhítsék a donbasszi frontra nehezedő nyomást. Azt is elismerték, hogy a második cél nem sikerült, mivel az oroszok az elkövetkező napokban több kulcsfontosságú erődvárost készülnek elfoglalni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azt mondta, hogy a kurszki betörés csak felgyorsította az előrenyomulást a Donbasszban, miközben felhajtotta az önkéntesek jelentkezését a hadseregbe. Egyúttal kizárta a tárgyalásokat a civileket célba vevő “terroristákkal”.

Alekszej Szmirnov, a kurszki terület megbízott kormányzója szerint az elmúlt héten legalább 12 orosz civil halt meg, és további 121 megsebesült, köztük tíz gyermek. Mintegy 120 ezer lakost evakuáltak a határvidékről – tette hozzá.

Az Egyesült Államok és az EU több milliárd dollár értékű katonai és pénzügyi segélyt folyósított Ukrajnának, miközben kitartottak amellett, hogy ez nem teszi őket a konfliktus részesévé, és elutasították Moszkva figyelmeztetéseit, miszerint ez a magatartás közvetlen konfrontációt kockáztat.

Hirdetés

orosz hírek

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!