Európa

A NATO németországi bázisán készültség van érvényben

Hirdetés

A németországi Geilenkirchenben található, a NATO különleges radarrepülőgépeknek otthont adó létesítmény biztonsági szintjét megemelték egy potenciális fenyegetésre vonatkozó hírszerzési figyelmeztetés miatt.

A német-holland határ közelében fekvő Geilenkirchen ad otthont a NATO AWACS (légi korai előrejelző és ellenőrző rendszerek) erőinek, amelyek 1988-ban kezdték meg működésüket.

Megemeltük a biztonsági szintet a NATO Geilenkircheni Légibázison egy potenciális fenyegetésre utaló hírszerzési információ alapján” – jelentette be a bázis az X fiókján csütörtök este.

„Az összes, nem misszió szempontjából létfontosságú személyt elővigyázatosságból hazaküldtük” – tette hozzá a bázis. „A műveletek a tervek szerint folytatódnak”.

A bázison a fenyegetettségi szintet Charlie-ra emelték – közölte egy szóvivő a Reuters-szel -, ami a második legmagasabb a négy riasztási fokozat közül. Ez azt jelenti, hogy vagy olyan incidens történt, vagy olyan hírszerzési információ, amely arra utal, hogy valamilyen terrortámadás „nagyon valószínű”.

Hirdetés

Geilenkirchen a múlt héten egy birtokháborítási kísérletről számolt be, amely teljes biztonsági ellenőrzést váltott ki a bázison. Ugyanezen a napon a kölni bonni repülőtér katonai részét kiszolgáló Wahn laktanyát zárlat alá helyezték, mivel a hatóságok vízszennyezésről szóló jelentéseknek jártak utána. A vizsgálati eredmények később azonban nem mutattak ki problémát a csapvízzel kapcsolatban.

Csütörtökön a hatóságok vizsgálatot indítottak, miután azonosítatlan drónokat láttak repülni kritikus infrastruktúra felett az ország északi részén.

A NATO az elmúlt hónapokban fokozta az Oroszország által elkövetett esetleges szabotázsra vonatkozó figyelmeztetéseket, miközben növelte az Ukrajnának szánt fegyverek, lőszerek és felszerelések szállítását. Az Egyesült Államok és szövetségesei ragaszkodtak ahhoz, hogy a Kijevnek nyújtott óriási ellátással nem válnak a konfliktus részesévé, és elhárították Oroszország erre vonatkozó vádjait.

orosz hírek

 

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!