Európa

Sorra veszik át az oroszok az ellenőrzést az ukrán települések felett

Hirdetés

Miközben az ukrán haderő jelentős sikereket ért el a kurszki csatatéren, addig Donyeck megyében egyre aggasztóbb a helyzet. Kedden az orosz haderő bejelentette, hogy elfoglalta Orlivkát, bár már az ukrán források szerint ennél is jóval nyugatabbra járnak a támadó alakulatok. A jelek szerint az utolsó védelmi vonalat is áttörték nyugat felé, ezzel pedig szinte szabaddá vált az út előttük Pokrovszk irányába, ami a háború egyik legfontosabb logisztikai központjává nőtte ki magát az elmúlt két évben.

A lendület továbbra is kitart, hamarosan Szelidove ostromára is sor kerülhet

Az elmúlt napokban lelassultak az események az oroszországi Kurszk megyében, már nincsenek olyan látványos területcserék mint augusztus közepén, amikor a támadás még lendületben volt. Ez nem jelenti azt, hogy abbamaradtak volna a harcok.

Az oroszországi Kurszk megyében zajló eseményekkel kapcsolatban tegnap jött a hír, hogy Moszkva 30 ezer katonát telepít a térségbe, vélhetően azért, hogy végleg kisöpörje az ország területéről az ukrán alakulatokat. Az erősítésnek még nincs nyoma, az ellentámadás nem kezdődött meg, igaz, már az ukránok sem tudnak jelentős területeket szerezni a harcok során. A helyzetet az Ukraine Battle Map és az orosz állami forrásokhoz közeli Rybar is elemezte:

  • Kurszkban az ukránok összesen körülbelül 120 négyzetkilométernyi területet szereztek meg, ez nagyjából 100 település feletti ellenőrzést jelent. A térségben korábban mintegy 20 ezer ember élt összesen.
  • Körülbelül mintegy 30 kilométeres mélységi hatoltak be Oroszország területére a támadók, és bekerítették Korenevó települést. Ez kulcsfontosságú lehet az oroszok utánpótlása szempontjából.
  • Moszkva kénytelen volt a frontról is elvonni egységeket, hogy megerősítse itt a védelmét, az ukrajnai Harkivból és Zaporizzsjából is átcsoportosítottak. Pokrovszk környékéről viszont továbbra sem vontak el senkit, ez azt jelenti, hogy Kijev egyik célja eddig nem teljesült a kurszki offenzívával.
  • Intenzív harcok folynak az offenzíva előtt mintegy 5500 fős lakosságú Korenevó település körül, amelyet igyekeznek az ukránok elfoglalni, de eddig nem jártak sikerrel. Russzkoje Porecsnoéban szintén összecsaptak egymással az ellenséges alakulatok, itt gyakran használnak FPV drónokat a hadműveletek során. A Rybar is beismerte, hogy az ukrán légierő mért csapást az orosz állásokra Tetkino településnél. Ezen felül azt is állítják, hogy a harcoktól távolabb eső Kurszki atomerőművet egy HIMARS-sal támadtak meg az ukránok, sikertelenül.

Portfolio

Hirdetés

Hirdetés
loading...
loading...
error: Content is protected !!